Bajram u Banjaluci: Vjernici se okupili u Ferhadiji

Klanjanjem bajram-namaza u Ferhat- pašinoj džamiji, muslimani u Banjaluci dočekali su prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama, islamskog praznika prinošenja žrtve i najznačajnijeg praznika muslimana.

Bajram-namaz je predvodio muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, koji je vjernicima poručio da je ovo veliki praznik koji objedinjuje hadž i kurban.

“Hadž možemo razumjeti kao odlazak u duhovni zavičaj. Spriječeni smo ove godine zbog pandemije da odemo, da idemo stazama naših poslanika Adema, Ibrahima, Ismaila i Muhammeda a.s. ali naše misli su u dovi da u narednim godinama smirena bude situacija po pitanju pandemije”, rekao je Abdibegović.

Istakao je da su obradovani ovogodišnjim dolaskom Bošnjaka koji su u dijaspori i koji su u jednoj mjeri oživjeli i džamije i ovaj grad i da na taj način pokazuju da čovjek mora voditi brigu o svom zavičaju.

“Mi želimo da iz ovog grada pošaljemo našu dovu da se ukupna situacija ne smo u Bosni i Hercegovini, nego i u okruženju i u svijetu poboljša u smislu i egzistencije, ali i brige. Ljudi su zabrinuti za svoju djecu, zabrinuti za imovinu, za egzistenciju. Mislim da je opterećenje živjeti pod brigom. Ovaj dan treba da provedemo sa svima u radosti, veselju, miru i treba da podijelimo taj osjećaj sa svim ljudima da ne budu usamljeni i da ne budu uplakani”, kazao je Abdibegović, prenosi Anadolija.

Sandin Bajrić iz Velike Kladuše prvi put je klanjao bajram-namaz u Banjaluci.

“Moji prijatelji i ja smo odlučili da danas klanjamo bajram-namaz u Banjaluci, da osjetimo kako se današnji praznik obilježava u Banjaluci i veoma smo počašćeni sa svim ovim. Ima razlike, u Kladuši džamije nisu pune nego su prepune i klanja se i u haremu džamije, ali mi razumijemo kakva je situacija ovdje tako da i ovo je zadovoljavajuće”, istakao je on.

Sakib Đuzel rekao je da je izuzetno zadovoljan u ovom za muslimane širom svijeta svečanom danu.

“Želio bih da čestitam Bajram. Bajram šerif našem narodu u cijelom svijetu. Takođe želim da bude mir. Molim dragog Allaha da ova korona što prije ode od nas, da živimo svojim životom”, rekao je Đuzel.

Istakao je da isto tako hadž govori o zavičaju, a to je da čovjek kreće iz jednog mjesta u kog se vraća, to je njegova rodna gruda i nju nosi u svojim grudima.

Ostavite komentar: