Bageri stigli u ranu zoru: Stanari pokušavaju da spriječe radove kod kina Kozara FOTO/VIDEO

05.07.2022. | 09:03

Rano jutros investitor Cinema Tower počeo je radove na priključnoj saobraćajnici u Aleji Svetog Save kako bi se mogli izdvoditi radovi u Ulici Sime Šolaje na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara.

Kamioni i bageri su stigli prije šest časova kako bi pripremili teren za radove na stambeno-poslovnom kompleksu koji će imati 13 spratova i dvije podzemne etaže. Ubrzo su se okupili stanari okolnih zgrada nezadovoljni što investitor želi da napravi dvosmjernu ulicu, a na jednoj od zgrada koja je sagrađena prije 90 godina postoje vidna oštećenja, pa se pitaju se šta će sa njom biti ako se radovi nastave.

Jedna od stanarki kroz suze priča za BL portal da su stanari pokušali da spriječe radove, ali, kako kaže, njenu kćerku radnici su bukvalno iznijeli.
Na poziv stanara stigla je i policija, a ističu da bi svakako došli jer ne žele da dođe do incidenta.
Firma “Cinema Tower” kao investitor saopštila je juče da su riješene sve nesuglasice u vezi gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na mjestu nekadašnjeg kina “Kozara” u centru Banjaluke, kao i da su dobijene sve prethodno potrebne dozvole i saglasnosti, uključujući i građevinsku dozvolu.
Stanari tvrde da ne znaju sa kim se investitor dogovorio. Još na protestu u petak, 1. jula Aleksandar Čorni, jedan od stanara  izjavio je da se vodi spor u vezi s građevinskom dozvolom na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara” te da su protiv dozvole podnesene žalbe zajednica etažnih vlasnika i grupe građana koji žive u ovoj ulici.
“Ova grupa građana smatra da je ta građevinska dozvola nezakonita iz dva razloga. Prvi je taj što nije ispoštovana procedura u izboru najboljeg idejnog rješenja, kojim bi se utvrdili vertikalni i horizontalni gabariti na ovoj lokaciji, ta procedura nije ispoštovana jer je građevinska dozvola izdata na osnovu idejnog rješenja koje se svidjelo investitoru”, rekao je Čorni.

Kako je dodao, drugi razlog je taj da se Zakonom o uređenju prostora i građenja predviđa da ako nema definisane spratnosti i gabarita prema regulacionim planom u izgradnju treba da se uključe i vlasnici susjednih parcela i objekata.
“Stanari nisu bili uključeni u postupak i sada imamo situaciju da se vode žalbeni postupci pred Ministarstvom za prostorno uređenje i gradnju, te da se vode tri upravna spora pred Okružnim sudom, a pred Ustavnim sudom se vodi postupak ustavnosti ovog regulacionog plana, zbog svih nedostataka”, rekao je Čorni dodajući da je Gradskoj upravi podnesena prijava za izmjenu Regulacionog plana te da građani koriste zakonom predviđena pravna sredstva da bi zaštitili svoja prava.

Željka Pavlović, BL portal