Stanivuković odustao, Autoprevoz preuzima zemljište! Gradonačelnik: Malo smo blefirali!

20.10.2023. | 08:31

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je pred novinarima priznao da je neminovno da Autoprevoz preuzme parking na staroj autobuskoj stanici.

Dodao da je deložacija zaustavljena u dva navrata, te da su rizikovali krivične prijave.

“Naš cilj je bio bolja pregovaračka mogućnost, sposobnost i kapacitet. Nisu sve karte u našim rukama, malo smo i blefirali”, istakao je on, te dodao da se tim blefom i pukom srećom mogu nadati da Autoprevoz odustane od 50 miliona tužbenih zakona, od kojih se nikada ne zna šta može biti na sudu i šta će biti naplaćeno.

Uvjerava da dio prihoda od ovog parkinga ostaje u kasi Grada.

“Na ovom parkingu, u koliko danas dođe do onoga što je neminovno, grad će zadržati pravo naplate parkinga. Čak i kada bude oteto od grada, zadržavamo pravo prihoda parkinga naplate u jednom procentu i jednom dijelu ostaje parking”, tvrdi Stanivuković.

Gradonačelnik je rekao da spor traje 20 godina, te da ovo danas njegov jubilej.

“Kada se moglo reagovati, nije se reagovalo. Kada su prethodni gradonačelnici mogli iskoristiti pravne ljekove, kada je pravobraničaštvo moglo da preuzme zemljište, svi su žmirili”, rekao je Stanivukovuć i dodao da, kada je on postao prvi čovjek grada, spor oko zemljišta bila izvršna presuda, te koliko god im se ne dopadale izvršne presude, kako je rekao Stanivuković, one su legalne.

“Ovo je sve, nažalost, prohujalo s vihorim. Borićemo se za društvo, jer kako je moguće da neko privatizuje Muzej savremene umjetnosti, ulice, spomenike”, kazao je Stanivuković.

Kako dodaje, u normalnoj državi to ne bi bilo moguće.

“Kada imate banana državu i banana sudove, sve je moguće”, rekao je on.

Šta je pričao prije pola godine?

Kada je prije pola godine najavljeno da je sud zakazao deložaciju, gradonačelnik Banjaluke je uvjeravao da će ti pokušaji biti spriječeni.

„Grad će se do posljednjeg boriti za svaki pedalj svoje zemlje i nijedan milimetar svog zemljišta neće dati. Pravo nije na našoj strani, ali jeste pravda i istina. Dolazimo u situaciju da nas neko deložira sa onog što je naše. Nećemo to dozvoliti“, kazao je Stanivuković krajem marta.

Najavio je tada pokretanje novih tužbi jer, kako je otkrio, u međuvremenu pronađeno 28 novih dokaza koji ukazuju na to da je zemlja u centru grada ne pripada „Autoprevozu“.

„Ako treba branićemo zemlju tijelima. Nek ide krivična i prekršajna prijava protiv mene, ponosan ću biti na to. Kriminal je ozakonjen, a mi smo dovedeni pred svršen čin“, izjavljivao je ranije Stanivuković.