Asfalt popucao nakon sedam mjeseci! U Priječanima strahuju od klizišta, evo šta kažu iz Gradske uprave

Sreći mještana banjalučkog naselja Priječani prije nešto više od sedam mjeseci nije bilo kraja, jer je u njihovom naselju izgrađen dio saobraćajnice u dužini od 400 metara.

Tada je sanirano i jedno od najopasnijih klizišta, koje je svakodnevno bilo prijetnja prolaznicima. Sreća je kratko trajala, jer je novoizgrađena saobraćajnica ovih dana oštećena, a građani ponovo strahuju da se klizište ne pokrene.

U ovom naselju glavna saobraćajnica jednim dijelom je uz rijeku Vrbas, gdje se nalazi klizište koje je godinama stvaralo probleme građanima.

“Ovim putem svakodnevno saobraća javni prevoz, građani putuju na posao, djeca u školu. Prije nekoliko godina klizište se odronilo i oštetilo glavnu saobraćajnicu, a naselje je ostalo odsječeno od grada. Godinama smo iščekivali rješenje ovog problema. Napokon, kada smo pomislili da je problem riješen, dočekalo nas je novo razočarenje”, rekao je za Srpskainfo Zdravko K. iz Priječana.

Ako je put kvalitetno napravljen i projekat detaljno urađen, kaže da ovo ne bi smjelo da se desi nakon osam mjeseci.

“Ovo zemljište jeste podložno klizištima, ali smatram, kada se zna kakav je teren, da projekat treba da se pravi u skladu s tim”, istakao je on.

Darko Škobić, predsjednik Savjeta MZ Priječani, rekao je da je odmah reagovao i obavijestio nadležne u Odjeljenju za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi Banjaluka o oštećenju na saobraćajnici, te da su oni nekoliko puta izlazili na teren.

“Radovi koji treba da se odrade, moraju da sačekaju bolje vremenske uslove. Do sada su pukotine nalijevali katranom kako bi spriječili vodu da prolazi i da pravi još veću štetu, ali trenutno je put toliko oštećen da ni to ne pomaže”, rekao je Škobić.

Dodao je da se stanje saobraćajnice prati svakodnevno. Vrijednost ove investicije, izgradnja 400 metara puta i saniranje 200 metara klizišta, iznosila je oko 1,13 miliona maraka. Riječ je o zajedničkom projektu Grada i preduzeća “Vode RS“.

Odgovor iz Gradske uprave Banjaluka

Predstavnici Odjeljenja za saobraćaj i puteve održali su danas sastanak sa projektantima i nadzornim organima koji su vodili izgradnju novoizgrađenog puta u Priječanima, a na kojem su se nedavno pojavila oštećenja i zatražili da se utvrde razlozi zbog kojih se to desilo.

“Zahtijevamo da se utvrdi kako i na koji način je došlo do oštećenja saobraćajnice, koja je izgrađena prošle godine, kako bi mogli donijeti odluku o narednim koracima vezanim za rekonstrukciju puta”, kažu u Odjeljenju.

Riječ je o dionici na kojoj je prethodno sanirano veliko klizište u dužini od 200 metara koje je i ranijih godina, usljed pomjeranja tla, uništavalo kolovoz.

“Projekat koji je urađen predviđao je trajno rješenje klizišta i sada tražimo da stručnjaci kažu da li je riječ o nestručnom izvođenju radova ili je iz nekog drugog razloga došlo do ponovnog pomjeranja tla”, zaključuju u Odjeljenju.

Uporedo sa ovim Odjeljenje će uputiti zahtjev „Vodovodu“ kako bi se izvršila detekcija novoizgrađene mreže, radi utvrđivanja mogućnosti da je njeno eventualno oštećenje uzrok pomjeranja tla.

Podsjećamo, u okviru izgradnje ove saobraćajnice u dužine 400 metara urađena je i sva prateća infrastruktura što uključuje zamjenu starog vodovoda, izgradnju oborinske kanalizacije i postavljanje nove rasvjete. Širina kolovoza je 6,5 metara, a trotoara dva metra. Izvođač radova bilo je banjalučko preduzeće „Kozaraputevi“.

Ostavite komentar: