Apel roditelja: Dječjim igralištima u Banjaluci trebaju javne česme

U Banjaluci je u prethodnih nekoliko godinama izgrađeno dosta novih igrališta sa penjalicama, ljuljaškama, klupama i drugom opremom, ali roditelji poručuju da ljeti nedostaje jedna važna komponenta – javna česma.

 

Postojanje takve infrastrukture bi, kako kažu, zadovoljilo dvije važne stavke – prvo je higijena, a drugo da ljeti, kada su stvarno visoke temperature, djeca imaju gdje popiti vodu.

– Naprimjer, u Novoj varoši i Rosuljama stvarno ima lijepo uređanih igrališta na kojima se igra jako puno mališana ali ne bi bilo loše da u blizini tih prostora za igru imaju javnu česmu. Djeca se igraju, skaču i padaju na zemlju, isprljaju se i nemaju mogućnost da, naprimjer, operu ruke ili se umiju. Isto tako, ljeti su jake vrućine i roditelji moraju nositi boce s vodom. Grad bi stvarno trebao razmisliti i naći način da napravi javne česme u blizini igrališta – rekla je Bojana B.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčar je rekao da takvu ideju nije lako realizovati.

– Ideja je dobra ili bolje reći odlična, ali moramo vidjeti koliko je izvodljiva na terenu. Razgovaraću sa svojim kolegama iz odeljenja pa ćemo pojedinačno pogledati igrališta. Ako ima tehničkih mogućnosti da se izgradi česma onda tako nešto nije nemoguće – kazao je on.

Kada su u pitanju konkretno Rosulje Bilčar kaže da ima česma u neposrednoj blizini igrališta u parku “Mladen Stojanović”.

– Možda bi u Novoj varoši i mogli da napravimo javnu česmu s obzirom da u blizini imamo objekata. Ukoliko tehničke i finansijske mogućnosti to dozvole, vrlo rado ćemo to i uraditi – kazao je Bilčar.

U prethodne skoro tri godine, uz pomoć društveno odgovornih kompanija, izgrađena su 23 dečija igrališta u Banjaluci.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

Ostavite komentar: