ANPR kamere u Banjaluci zabilježile više od 21.000 prekršaja

U Banjaluci su od jula prošle godine ANPR kamere, koje imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, odnosno neregistrovana vozila, registrovale 21.046 prekršaja.

Krajem prošle i početkom ove godine broj neregistrovanih vozila na banjalučkim ulicama smanjen je za 50 odsto.

Iz Policijske uprave poručuju, zahtjevi za registraciju rješavaju se dan za dan, izuzev onih koji ne ispunjavaju sve uslove.

Ukupno 32 ANPR kamere, koje imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, poboljšale su stanje bezbjednosti u saobraćaju u Banjaluci, što je, kažu u Policijskoj upravi, i bio cilj njihovog postavljanja.

– U decembru smo uz pomoć ANPR kamere identifikovali počinioca saobraćajne nesreće kod koje je jedno lice stradalo, a koji je pobjegao sa lica mjesta. Takođe, identifikovano je više učesnika u saobraćajnim nezgodama sa povrijeđenim licima i materijalnom štetom koji su pobjegli sa lica mjesta nezgode – pojasnila je Danijela Mučibabić, portparol PU Banjaluka, navodi “RTRS“.

Statistka kaže da je na ulicama Srpske i BiH oko 10% neregistrovanih vozila. Osim što nije legalna, vožnja neregistrovanog vozila može vam prouzrokovati brojne probleme, upozoravaju u Republičkoj agenciji za bezbijednost saobraćaja.

Tako ćete u slučaju da ste učesnik u saobraćajnoj nezgodi, a vozili ste neregistrovano vozilo, svu štetu snositi vi, čak i ako niste krivac.

Iako su doprnijele poboljšanju bezbijednosti, ANPR kamere brojnim Banjalučanima stvorile su probleme. Misleći da voze registrovano vozilo, a ne računajući na trajanje postupka registracije od nekoliko dana, baš u tih par dana, koliko traje postupak registracije, počinili su i neki od prekršaja koji su zabilježile ANPR kamere.

– Najveći problem većine građana je taj što ostave zadnjih par dana pred istek regitracije i daju punomoć osiguravajućem društvu da se produži registracija, a onda taj postupak traje jer su gužve. U svakom slučaju, kao kod svakog prekršaja, imate pravo tražiti sudsku procjenu, pa da sud odluči da li ste krivi – ističe Milija Radović, pomoćnik direktora Agencije za bezbijednost saobraćaja Rrpublike Srpske.

– Sam postupak registracije vozila je je upravni postupak, a vozilo se smatra registrovanim onog momenta kada je okončan postupak, a ne vršenjem tehničkog pregleda i vađenjem polise osiguranja – dodaje Mučibabićeva.

Iz Agencijie za bezbjednost saobraćaja građane napominju da registraciju vozila ne ostavljaju za zadnji čas!

Podsjećaju, kako biste izbjegli kaznu i neugodnu situaciju, zakon dozvoljava da 30 dana prije isteka registracije podnesete zahtjev za produženje.

Napominju, time nećete na polisi izgubiti ništa, jer registracija u saobraćajnoj se produžava sa prvim narednim danom od isteka prethodne registracije.

 

 

Ostavite komentar: