Aktivni odmor i prirodne ljepote Banjaluke mame posjetioce: Međunarodni sajam turizma traje i tokom vikenda

02.03.2024. | 08:07

Avantura i adrenalin, aktivni odmor i prirodne ljepote najvećeg grada Srpske, samo su dio turističke ponude predstavljene na Međunarodnom sajmu turizma koji je u petak okupio više od 150 izlagača iz regiona, ali i Turske.

Vrata sportske dvorane “Centar” biće otvorena i u danima vikenda, a oni koji nisu odličili gdje će na ljetovanje nakon sajma imaju jasnu sliku da već sada čekiraju ljetovanje po sajamskim cijenama. Uz to, posjetioci mogu da probaju i razne delicije, a organizatori su pripremili i nagrade.

Menadžer Turističke organizacije Bar Ilija Stojović rekao je za

“Glas Srpske” da im je nakon Srbije tržište Srpske najvažnije.

– Tu su i naše kolege iz Herceg Novog, Tivta, Budve, Ulcinja i Nikšića, a svaki grad promoviše svoju ponudu. Bar predstavlja svoje dvije obale, jezersku i morsku, manifestacije i aktivni turizam – rekao je Stojović dodavši da rado dolaze u Banjaluku gdje su uvijek srdačno prihvaćeni.

Iz turističke agencije “Filip travel” Milan Davidović istakao je za “Glas Srpske” da su od ove sezone na banjalučkom tržištu i letovi za Tunis, Tursku, Španiju i Egipat.

– Veliko je interesovanje posebno za nove direktne letove iz Banjaluke, a prednjače Španija i Egipat. Aktuelni su sajamski popusti i sajamska sedmica do polovine marta za ljetne aranžmane – kazao je Davidović.

Otvaranju Sajma prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poželio dobrodošlicu izlagačima, izrazivši zadovoljstvo što posjetioci imaju priliku da na jednom mjestu vide ovakvu ponudu.

– Hoteli, banje, hotelske grupacije, opštine, gradovi predstaviće ono svoje najljepše. Banjaluka je mjesto susreta, mjesto odakle naši ljudi vole da odu u druge krajeve i da se opet vrate, ali isto tako Banjaluka je sjajan domaćin – kazao je Stanivuković.

Dodao je da je ovo odlična prilika da se Banjaluka predstavi onima koji su došli ovdje da predstave svoje ponude.

– Banjaluka je oborila sve rekorde posjećenosti unazad tri godine. I ovu 2024. godinu dočekali smo na najspektakularniji način, stalno povećavamo svoju i turističku, gastronomsku i svaku drugu vrstu ponude. Dobićemo nove hotelske sadržaje, imaćemo dodatne smještajne kapacitete najljepših oaza uz Vrbas – rekao je Stanivuković.

Direktor Turističke organizacije (TO) grada Dragana Vukliš istakla je da Banjaluka nudi mnogo toga, od manifestacionog do adrenalinskog turizma.

– Imamo bogatu gastronomsku ponudu i možemo mnogo toga da ponudimo – navela je Vukliš.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izrazio je zadovoljstvo time što je Banjaluka domaćin najvećeg sajma, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH.

– Sajam je poprimio regionalni karakter. Drago mi je da smo mapirali Banjaluku i Republiku Srpsku kao centar regije što se tiče turističke ponude – kazao je Šulić.

Sajam u dvorani “Centar” otvoren je do 3. marta i zainteresovani ga mogu posjetiti u periodu od deset do 18 časova. Ulaz je besplatan za sve posjetioce.

Bratski grad

Direktor Turističke organizacije Sremske Mitrovice Dušan Drča rekao je za “Glas Srpske” da su Banjaluka i grad iz kojeg dolazi bratski.

– Ovdje nastupamo samostalno, gdje predstavljamo naš grad i šta imamo da prikažemo. Nismo mi samo poznati po Sirmijumu, volimo da kažemo da smo grad ispod grada. Kada dođete kod nas, niko neće ostati gladan, a sremski kulen samo je jedan od aduta naše gastronomske ponude – rekao je Drča.