Agoniji se ne nazire kraj! Uprava “Akvane” još bez rješenja, sudbina radnika neizvjesna

Sudbina banjalučke “Akvane” i njenih zaposlenih je i dalje neizvjesna.

Nova uprava je preuzela rukovođenje ovim preduzećem ali još se čeka plan, koji bi možda mogao da izvuče ovo preduzeće iz finansijske dubioze. Prema dostupnim informacijama, još se sve nalazi u fazi procjene stanja u kojem se ovo javno preduzeće nalazi.

“O koracima za spas preduzeća je sad prerano govoriti. Još se analizira situacija, organizacija rada, struktura zaposlenih, realizacija i naplata troškova i ostalo. Za sada, neki mali prvi korak je pokretanje ugostiteljskih sadržaja, restorana i kafe bara u “Akvani”, poručio je v.d. direktor ovog javnog preduzeća Velibor Vukajlović, koji je ovaj posao preuzeo dolaskom nove administracije.

Kao i njihovi prethodnici, tako je i nova uprava, bar za sada, skoncentrisana na “gašenje” pojedinačnih požara, onako kako se pojavljuju.

Poreska uprava

Nedavno je to bio slučaj s Poreskom upravom RS, koja je izdala nalog za prinudnu naplatu potraživanja. Vukajlović otkriva za Srpskainfo da su računi “Akvane” trenutno aktivni.

“Prošle sedmice nam je dostavljen nalog o blokadi računa “Akvane” i nalog bankama kod kojih imamo otvoren račun da se sredstva na računima prenesu na Poresku upravu. U međuvremenu, “Akvana” je zatražila još jedan reprogram svojih obaveza kod Poreske uprave, koje se odnose na doprinose za plate radnika. Postupak je u toku, čeka se odgovor druge strane”, naveo je Vukajlović.

“Akvana” ima dugove i prema dobavljačima, a Vukajlović navodi da se s njima svakodnevno pregovara.

“Za sada, imamo razumijevanje s njihove strane i mislim da shvataju situaciju, te da će i oni učiniti svoj dio da ne dođe do blokade. Trebam reći da imamo i dva sudska spora ove sedmice. U jednom sporu “Akvana” je tužena, u drugom sporu je tužilac”, rekao je Vukajlović.

Potraživanja

Naglasio je da nije samo “Akvana” dužnik već i da ima slučajeva u kojima pravna ili fizička lica duguju određene iznose ovom preduzeću.

“Taj iznos je negdje oko 220.000 KM i veći dio tih potraživanja je naplativ”, precizirao je on. Kaže da ovo preduzeće ima “određena sredstva na računu” ali nije precizirao iznos. Kratko je rekao da “ona nisu velika”.

“Jedva da su dovoljna za nabavku energenata za zagrijavanje Gradskog olimpijskog bazena i “Akvane”. Mi sa svoje strane ulažemo napore da naplatimo naša potraživanja, a pokretanjem rada restorana i kafe bara nadamo se da će i tu doći do priliva sredstava”, naveo je Vukajlović.

Radnici

Eventualna propast ovog preduzeća bi bez primanja ostavila preostale radnike “Akvane”, njih ukupno 61. Vukajlović nije mogao precizirati kakva će biti njihova dalja sudbina.

“Moja želja je da zadržim zaposlene i da oni u ovom preduzeću zarade svoje plate”, rekao je on i dodao da su svaki dan u kontaktu s Gradskom upravom. Zajedničkim snagama traže najbolje ideje i rješenja kako bi preduzeće reorganizovali i postavili na noge.

“Kapacitet “Akvane” je ogroman i mislim da ima mjesta da stotinu radnika ovdje zaradi svoje plate”, poručio je on.

Bazen 

I prethodna i ova administracija je kao mogućnost pominjala da se Gradski olimpijski bazen izdvoji iz preduzeća “Akvana” i pripoji sportskom centru “Borik”. Vukajlović kaže da ne zna da li će se to i dogoditi.

“Tako nešto je u nadležnosti Grada i samo oni mogu donijeti takvu odluku”, precizirao je on, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: