Agencija za lijekove BiH tvrdi: “TGT Tehnogas” nije uvezla medicinski kiseonik prošle godine

U službenim evidencijama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH nema podataka da je firma “TGT Tehnogas” uvezla medicinski kiseonik prošle godine, potvrđeno je za Srpskainfo u ovoj agenciji.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BIH (ALMBiH) , s obzirom na svoje područje rada i zakonom propisanu nadležnost raspolaže podacima o lijekovima inostranih proizvođača koji su uvezeni u BIH i o lijekovima domaćih proizvođača koje su proizveli i pustili u promet u BiH. Uvoznici i domaći proizvođači dostavljaju izvještaje ovoj Agenciji u tekućoj godini za prethodnu godinu i Agencija na svojoj zvaničnoj web-stranici www.almbih.gov.ba objavljuje godišnji Izvještaj o prometu lijekova (sredinom godine za prethodnu godinu). Tako ne raspolažemo podacima o prometu lijekova u 2021. godini. Uvidom u službenu evidenciju ustanovili smo da “TGT Tehnogas” nije imao uvoza lijeka medicinskog kiseonika u 2020. godini”, rekli su iz ove agencije.

Stanivuković je danas ispred Okružnog javnog tužilaštva rekao da u UKC dolazi kiseonik bez licenci, atesta i kontrole serija i bez papira koje potvrđuju o kom kiseoniku se radi, te da ima dokaze da firma “TGT” iz Laktaša taj kiseonik isporučuje, ali da ona nije registrovana za unutrašnji promet lijekova.

Prema njegovim riječima, firma koja se bavi uvozom ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, odnosno industrijskog gasa, koji koriste, na primjer mehaničari, a nema licencu za uvoz lijekova, odnosno medicinskog gasa.

Ostavite komentar: