Afera “Piralen” i dalje aktuelna: Iz “Incela” ponovo uzorkovano zemljište

Na području Poslovne zone “Incel“ u Banjaluci danas je ponovo uzorkovano zemljište, koje će biti poslano na vještačenje u Češku, kako bi se utvrdilo koliko je i kojim materijama zagađeno, saznaje Srpskainfo.

Podsjetimo, već godinama se piše o zagađenosti zemljišta u “Incelu“ piralenom i drugim teškim metalima. Uzorkovanje zemljišta obavila je češka firma “Dekonta”.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS su rekli da je u toku treća faza aktivnosti u kojoj je potrebno izraditi Projekat remedijacije i rekultivacije zemljišta na lokaciji “Incel”.

“Projekat remedijacije bi bio završni i posljednji projektni dokumenat prije početka sanacije lokacije. S tim u vezi, UNDP je u maju ove godine objavio javni poziv za odabir konsultanta i proces je okončan početkom jula. Posao je dodijeljen konzorciju na čelu s kompanijom ‘Dekonta’ iz Češke, uz lokalne partnere, Institut za zaštitu i ekologiju RS i firmu Urbis Centar iz Banjaluke. Ugovor će trajati do 30. novembra, do kada sve aktivnosti trebaju biti završene, projekat izrađen i održan sastanak na kojem će biti predstavljeni glavni rezultati i zaključci”, pojasnili su u ministarstvu.

Nakon obavljenog uzorkovanja uzorci zemljišta će se transportovati na analizu u Češku, gdje će se analizirati u ovlaštenoj sertifikovanoj laboratoriji.

Još u aprilu 2019. godine objavljeno je da se desila ekološka katastrofa u Banjaluci, nakon što je poslije jednog požara opasno i kancerogeno ulje piralen iscurilo u zemljište. Riječ je o veoma opasnom ulju, čije je korištenje zabranjeno već godinama u cijeloj Evropi.

Ostavite komentar: