Muzej savremene umjetnosti bogatiji za novo umjetničko djelo

11.06.2020. | 13:44

 Zbirka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske postala je bogatija za još jedno umjetničko djelo – multimedijalnu cjelinu “Lokus suspektus” /Locus Suspectus/, saopšteno je iz ovog muzeja.

Ova cjelina je multimedijalni rad iz 2018. godine koji se sastoji od video-rada i akvarela na papiru i bavi se iščitavanjem i mapiranjem mjesta atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Riječ je o poklonu umjetničkog para pod imenom “diSTRUKTURA”, koji je realizaciju svoje izložbe u Muzeju imao u najtežim okolnostima i jeku pandemije virusa korona.

U saopštenju se navodi da je umjetnički par, u kojem ravnopravne uloge djele Milica Milićević i Milan Bosnić, multimedijalnu cjelinu “Lokus suspektus” poklonio Muzeju u trajno vlasništvo.

Centralni dio ovog multimedijalnog prikaza čini video-rad “Lokus suspektus”, zajednički rad “diSTRUKTURE” i književnice Barbi Marković, koji prikazuje oralni pejzaž Sarajeva, koncentrišući se na mjesto atentata na Franca Ferdinanda, prostor ispred Latinske ćuprije i raskršće ulica Obala Kulina Bana i Zelenih beretki.

“Lokus suspektus” je jedna od šest cjelina izloženih u okviru izložbe “Stori lajns”, koju je banjalučka publika imala prilike da pogleda od 12. marta.

Iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske napominju da umjetnički par Milićević i Bosnić djeluje zajedno kroz multimedijalne projekte od 2005. godine pod imenom “diSTRUKTURA”.

Diplomirali su i magistrirali na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo.

“Mediji u kojima rade su uglavnom fotografija, slika, crtež i video. NJihov rad je prezentovan na više od 30 samostalnih i više od 60 grupnih izložbi u Srbiji i širom Evrope, kao i u Japanu i Egiptu”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “diSTRUKTURA” učestvovala i u rezidencijalnim programima i radionicama u Španiji, Švajcarskoj, NJemačkoj, Austriji, Holandiji, Sloveniji, Italiji, Finskoj, Egiptu i Srbiji.

Ovaj umjetnički par je dobitnik više nagrada i stipendija, među kojima je Polok-Krasner grant za 2015. godinu.

NJihovi radovi se nalaze u brojnim javnim, privatnim i korporativnim kolekcijama, uključujući kolekciju H2 – Centra za savremenu umjetnost u Augsburgu, Muzeja savremene umjetnosti Vojvodine, Kulturnog centra Beograda i Muzeja grada Beograda.