42 kilometra kroz krajišku ljepoticu: U nedjelju na programu prvi “Banja Luka maraton 2021”

Prvi “Banja Luka maraton 2021” biće održan u našem gradu 10. oktobra, a tim povodom gradonačelnik Draško Stanivuković održao je sastanak sa predstavnicima Organizacionog odbora ove sportske manifestacije, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Banja Luka dobija svoj maraton. Ljudi širom regiona, Evrope i svijeta ove i narednih godina moći će da istrče i prođu najljepša 42 kilometra kroz našu krajišku ljepoticu”, kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Zahvalio je organizatoru na entuzijazmu i organizaciji događaja uprkos epidemiji korona virusa.

“Ovo će biti jedan sjajan događaj, a mi ćemo se potruditi da u narednim godinama bude još snažniji. Dao sam riječ da neću biti gradonačelnik koji će na tom događaju samo da presiječe vrpcu, nego ću i da učestvujem”, poručio je on.

Pozvao je i Banjalučane koji mogu da trče da se odazovu i dođu, a one koji ne mogu aktivno učestvovati – da dođu i navijaju.

Direktor trke Vladimir Selec kazao je da je start trke na tvrđavi Kastel, da će se trčati kroz centar grada, a potom prema Karanovcu.

“Trasa ovogodišnjeg maratona kretaće se prema Karanovcu, te koristim priliku da mještane tog dijela grada zamolim za strpljenje, jer će taj dio grada biti zatvoren. Već danas ćemo mještane i vozače obavijestiti o obustavi saobraćaja, pa će se na vidljivim mjestima postaviti plakati sa obavještenjem”, naveo je on, dodajući da se očekuju i učesnici iz: Amerike, Švedske, Italije, Poljske…

Kako je kazao, ova sportska manifestacija ima jako lijepe reakcije stanovništva, a prijavljuju se trkači svih uzrasta.

Manifestacija predviđa sedam različitih trka: maratonsku, polumaratonsku, trku  na 10 i 5 kilometara, štafetnu trku, dječiju trku i „fun run”.

Portparol trke Miloš Lolić je kazao da vizual, medalja i majice sadrže četiri važna obilježja Banje Luke – tvrđavu Kastel, rijeku Vrbas, dajak čamac i list kestena.

“Na taj način, svaki učesnik iz inostranstva sa sobom će ponijeti dio Banje Luke u svoju zemlju”, naveo je Lolić.

On je dodao da je zaštitno lice – slijepi trkač Miladin Dragojević iz Čelinca.

“Pored sportskog dijela, trku će pratiti i veoma bogat i raznovrstan zabavni program, a cilj nam je da promovišemo Banjalučki maraton kako bi se jednom našao među najpoznatijim svjetski maratonima”, zaključio je on.

Ostavite komentar: