Ovaj trik spriječiće klijanje krumpira, tajna je u jednoj namirnici

06.08.2020. | 20:38

Krompiri su vrlo česta namirnica u domaćinstvu, od koje se mogu pripremiti mnoga slasna jela. Dok ih neki kupuju u trgovinama, drugi više vole domaće, ali svim krompirima zajedničko je jedno – potrebno ih je držati na suvom i tamnom mjestu kako bi se spriječilo klijanje.

Međutim, mnogi ljudi nemaju uslove za držanje krompira na takvom mjestu pa se često dogodi da ih drže na vlažnom i svijetlom mjestu, zbog čega krompiri vrlo brzo počnu klijati te posljedično izgube svoj sočan ukus i čvrstoću.

Prema pisanju portala Lifehacker, za to postoji jednostavno rješenje, a sve što vam je potrebno je jedna jabuka. Jabuku je potrebno dodati u zdjelu ili vreću s krompirima i to tako da je postavite u sredinu.

https://www.instagram.com/p/B-tAPJFHw-3/?utm_source=ig_embed

Ona će ispustiti prirodni plin etilen koji sprječava proklijavanje. Krompiri koje štiti jabuka mogu izdržati i do dva mjeseca.

Takvi krompiri ostaće u hranjivi i čvrsti i neće izbiti klice. Ova metoda pogotovo se preporučuje ljudima koji nemaju suve i tamne uslove za održavanje krompira pa su primorani držati ih na nepogodnim mjestima.

 

Izvor:(Index.hr)

 

 

Oznake: Jabuka