Zimska čarolija na Crvenoj planeti

Sjeverni pol na Zemlji je poznat po velikoj količini snijega i leda, ali i, naravno, po Djeda Mrazu. Međutim, kako fotografije Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju, Zemlja nije jedina paneta sa snježnim prizorom tokom ovogodišnjih praznika.

Pored snježnih čarolija u kojima ovih dana uživamo, stigle su fotografije Evropske svemirske agencije na kojima je krater Korolev koji izgleda kao da je zima stigla i na Mars.

Krater Korolev širok je 82 kilometra ispunjen je ledom debljine 1,8 kilometra.

Manje količine ledene vode raspoređene su na ivici kratera u obliku tankih slojeva mraza.

Ovaj fenomen je poznat kao „hladna zamka“ koji je izazvan kraterskim podom koji leži na dva kilomtera ispod njegovog oboda.

Duboki dijelovi kratera koji sadrže led, deluju kao prirodna „hladna zamka tako što se vazduh koji se pomera taloži nad ledom i tone, stvarajući sloj hladnog vazduha koji se diže direktno iznad samog leda.

Krater je dobio ime po raketnom inžinjeru i dizajneru svemirskog broda Sergeju Korolevu, koji bio projektant svemirskog programa Sovjetskog Saveza.

Korolev je radio na prvim međuplanetarnim misijama na Mesecu, Marsu i Veneri i programu Sputnik, koji je pokrenuo prvi veštački satelit na svetu.

Fotografije kratera sastavljene su od video-snimaka naprljvljenih kamerom visoke rezolucije „Mars ekpres“.

Misija „Mars Ekpres“ je prvi poduhvat ESA na drugu planetu. Lansirana je 2. juna 2003. godine, a u Marsovu orbitu je ušla istog dana.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *