Zavirite u prvi evropski podvodni restoran

Pet metara ispod površine Sjevernog mora, u blizini najjužnijeg dijela Norveške, bliži se kraju izgradnja prvog podvodnog restorana u Evropi.

Smatra se da će biti i najveći podvodni restoran na svijetu, a za goste će biti otvoren u aprilu 2019. godine.

Podvodni resotran pod nazivom „Andr“ (Under) dizajniran je od strane norveškog arhitektonskog biroa „Snoheta“. Jedna njegova polovina nalazi sa na obali, dok je drugi dio pod vodom.

Ukupna unutrašnja površina restorana je oko 500 kvadratnih metara i postavljena je na tri nivoa, a moći će da ugosti oko 100 ljudi.

Restoran nudi jedinstvene i neodoljive poglede na okolni morski svet kroz 11 metara širok panoramski prozor.

Ključno za ovaj pogled je osvetljenje koje je pažljivo dizajnirano kako za unutrašnjost tako i za spoljni deo. Na morskom dnu biće postavljena prigušena rasveta tako da gosti mogu da uživaju u pogledu na morski život u svim vremenskim uslovima.

“Spoljno osvetljenje je veoma važno, jer će u zimskim i večernjim satima biti mračno, a bez ikakvog svetla vidjeće se samo odraz restorana na prozoru”, objasnio je Run Grasdal, jedan od arhitekata na ovom projektu.

Kako bi se garantovala sigurnost gostiju, izvršena je analiza širenja i opterećenja talasa, a objekat od 2.500 tona je dizajniran tako da izdrži najekstremnije uslove karakteristične za južni obalu Norveške.

“Prvi problem je bio pritisak vode, jer se restoran nalazi pet metara ispod površine. Međutim, najveći izazov su za nas bili talasi, jer su oni u ovom delu izuzetno jaki. Da bi izdržala sve morske sile, zgrada je blago zakrivljena”, kaže Grasdal.

Restoran će, naravno, posluživati plodove mora, ali će se u ponudi naći i pečurke, razne morske ptice, kao i divlje ovce iz okolnog kraja.

Vjerujemo da će ovaj restoran od aprila biti jedno od glavnih mjesta za posjetu kako Norvežana, tako i velikog broja turista.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: