VIDEO – „Šetnja“ ruskih kosmonauta, zatvarali rupu na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruski kosmonauti izveli su gotovo osmočasovnu šetnju u svemiru u pokušaju da riješe misteriju rupe koja se pojavila na spoljašnjosti Međunarodne svemirske stanice.

Oleg Kononenko i Sergej Prokopjev u šetnji koja je trajala sedam sati i 45 minuta pregledali su oplatu „sojuza MS-09“ koji je prikačen za Međunarodnu svemirsku stanicu, fotografisali oštećenje i postavili „termalno ćebe“, saopštila je Nasa.

 

Takođe, uzeli su uzorke koji će biti odnijeti na analizu.

 

Osoblje Međunarodne svemirske stanice obavilo je ukupno 213 svemirskih šetnji, među kojima je četiri obavio Kononenko, a dve Prokopjev.

 

Kononenko, koji je ranije ovog meseca stigao na stanicu sa astronautom Nase En Maklajn i Dejvidom Sejnt-Džekusem iz Kanadske svemirske agencije, rekao je pred poletanje da će ta šetnja iziskivati strahovit napor. „Biće i psihički i fizički izazov“, dodao je Kononenko.

 

Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je u septembru da je kvar najverovatnije prouzrokovao uticaj mikrometeorita i da će specijalna komisija raditi na pronalaženju stvarnog uzroka kvara.

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *