Jedan od najljepših španskih gradova koji nije na turističkoj mapi

Turisti koji istražuju Španiju mogu da vide potpuno različite gradove poput Barselone, Sevilje, zatim Bilbao, pa čak i Malagu. Ipak, postoji još jedan grad čiju ljepotu, a ponajviše vrijednost turisti još uvijek nisu otkrili.

Kordoba u Andaluziji ima najviše znamenitosti pod zaštitom Uneska na jednom mjestu.

Nalazi se na dva sata vožnje vozom od Madrida, pa je vrlo lako doći do nje. Najpoznatija znamenitost je Velika džamija koja se smatra jednom od najnevjerovatnijih islamskih građevina na svijetu, koja ovde stoji još otkada je Kordoba bila prestonica islamske Španije. Nalazi se u istorijskom centru Kordobe.

UNESCO je 2018. godine zaštitio još jednu znamenitost u ovom gradu, a to je Stari grad Medina Azahara. Grad je izgrađen sredinom 10. vijeka od strane dinastije Umajad i bio je centar Kordobe. Većinski je uništen tokom građanskog rata koji je okončao kalifat, a njegovi ostaci stoje ovde zaboravljeni već 1.000 godina.

Arheolozi su otkrili i puteve, mostove i svakodnevne objekte koji su obezbedili bolji uvid u to na koji način je stara zapadnoislamska civilizacija Andalužana nestala sa ovih prostora.

Turisti koji žele da otkriju Kordobu treba da znaju da je ona i dom Patios festivala koji je takođe pod zaštitom Uneska. U pitanju je proljećna manifestacija koja dopušta ljudima da istraže istorijski centar kada se tradicionalni cvetni vrtovi, odnosno privatna dvorišta otvaraju za javnost.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: