nedelja, 24 jun 2018 22:04

Visok nivo prijetnji po Republiku Srpsku od Selefijskog pokreta

Napisano

Nivo prijetnji po Republiku Srpsku vrlo je visok kroz snažan proces reislamizacije, odnosno radikalizacije vjerskog djelovanja, te sve organizovanijeg djelovanja veterana Armije BiH, navodi se u dokumentima tajnih službi o bezbjednosnoj situaciji u BiH koji su u posjedu RTRS-a.

 

U dokumentima se napominje da se na ovaj način formira snažno radikalno jezgro, koje se može iskoristiti i za oružano djelovanje prema Republici Srpskoj.

 

Procjenjuje se da u BiH ima od 7.000 do 10.000 simpatizera selefijskog pokreta, od kojih najmanje hiljadu čini tvrdokorno jezgro, navodi se u dokumentima.

 

U dokumentima se napominje da selefijski pokret u BiH nema jedinstvenu komandnu i organizacionu strukturu, a simpatizeri su podijeljeni u dvije struje - reformističku sa ideologijom takozvanog islamskog buđenja i džihadističku, okupljenu u paradžematima.

 

Pripadnici prve struje odabrali su put reformi, obrazovanja i vaspitanja i protiv su nasilnih metoda. Školovani su uglavnom u Saudijskoj Arabiji i djeluju kroz različita udruženja finansirana od država Zaliva, prenosi RTRS.

 

Isti izvor navodi da je iz ove struje izopšten Zijad Ljakić, koji postepeno jača i pod čijim uticajem su razna udruženja.

 

 

U okviru Udruženja "Asker" iz Sarajeva postoji nekoliko organizacija - za obuku borilačkih vještina, za vjersku obuku, te ersoft klubovi. Kako je navedeno, svi zajedno, uz zajedničko djelovanje sa drugim nosiocima prijetnji, mogu da budu velika prijetnja za bezbjednost.

"Džihadističke struje podijeljene su na sljedbenike `Islamske države` i Al kaide, a glavni centar radikalnog djelovanja u BiH su džemati u Sarajevu", navodi se u dokumentima.

 

U dokumentima se upozorava da najveću prijetnju predstavlja džemat u Pofalićima, koji se nastao raspadom džemata Briješće i ujedinjenjem sa džematom Buća Potok.

"Iz njega je registrovan veliki broj dobrovoljaca za rat u Siriji, među kojima i lider bošnjačkih dobrovoljaca u `Islamskoj državi` Bajro Ikanović, koji je i poginuo", navodi se u dokumetima.

 

Značajnu prijetnju, kako je navedeno, predstavljaju i braća Hodžić iz Donjih Vranojevića, kod Živinica, koji su u avgustu prošle godine protjerani iz NJemačke.

 

"Oni su uspostavili kontakte sa strukturama međunarodnog terorizma u državama EU, koje slijede ideologiju Al kaide. Pored njih, prijetnju predstavljaju i veteranska udruženja takozvane Armije BiH, sa svojim sve većim političkim angažmanom i višim nivoom organizovanosti", navodi se u dokumentima.

Fokus je usmjeren na optužbe prema Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

 

Isti izvor navodi da jača nivo organizovanosti Saveza udruženja Patriotska liga, a u smislu vojnog organizovanja prednjači Udruženje "Crni labudovi", na čijem je čelu Avdo Subašić. Nosilac vojnog organizovanja je Zejd Dukmenić, koji u udruženju obavlja funkciju predsjednika suda časti.

 

Ove organizacije, kako je navedeno, blisko sarađuju sa političkim i vjerskim strukturama u BiH, prije svega sa SDA.

 

Izvor:(RTRS)


 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.