subota, 23 jun 2018 01:19

U BiH se sa sirijskog ratišta vratio 41 džihadista

Napisano

Najmanje 41 državljanin BiH se prošle godine vratio iz Sirije, nakon učešća u sukobima u toj zemlji, navodi se u najnovijem izvještaju Evropola.

 

U izvještaju se ističe da se vjeruje da je 300 lica iz BiH otišlo u Siriju i Irak.

 

"Procjenjuje se da se u periodu do 31. decembra prošle godine 107 državljana BiH i dalje nalazilo u Siriji, među kojima 61 muškarac i 46 žena. Smatra se da se njih 41 vratilo u BiH, a da je 71 lice poginulo", piše u izvještaju.

 

Iz Evropola napominju da je tokom 2017. godine zabilježen samo jedan slučaj da je lice iz BiH spriječeno da otputuje u zemlje u kojima su u toku oružani sukobi, piše "Balkan insajt".

 

U saopštenju se ističe da u BiH ima malo izvještaja u kojim se ukazuje da ekstrmističke grupe sklone nasilju imaju organizovanu mrežu i sistematsku strukturu.

 

Kada je riječ o Srbiji, izještaj Evropola pokazuje pad aktivnosti džihadista na Kosovu i Metohiji na polju terorističke propagande, kao i to da nisu registrovani slučajevi pružanja finansijske ili logističke podrške teroristima.

 

Na području uže Srbije "tokom prošle godine prijavljene su propagandne aktivnosti, s ciljem radikalizovanja i regrutovanja novih članova terorističkih organizacija", navodi se u izvještaju.

 

Iz Evropola navode da je u Crnoj Gori prijavljeno prisustvo nekoliko radikalnih grupa, uključujući džihadiste, kao i tafkire /otpadnike od vjere


Izvor:(SRNA)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.