četvrtak, 11 oktobar 2018 18:40

Savez za pobjedu pita CIK BiH: Da li su rezultati izbora odraz volje građana?

Napisano

Savez za pobjedu poziva Centralnu izbornu komisiju da javnosti kaže da li su rezultati koje CIK objavljuje u potpunosti odraz volje građana?


Primjer samo jednog biračkog mjesta u Gradišci pokazuje da je pokradeno 425 preferencijalnih glasova za kandidate SNSD na listi za Predstavnički dom, što ozbiljno narušava izbornu volju građana. Bezbroj je takvih promjera i u Zvorniku, Trebinju, Foči, Prijedoru, Banjaluci i ostalim mjestima u Republici Srpskoj.
 

Zato, upozoravamo Centralnu izbornu komisiju da ako nije ispoštovano pravo samo jednog građanina, povrijeđen je Ustav Republike Srpske. Ako je povrijeđen Ustav Republike Srpske, narušen je princip neposredne demokratije što znači da izabrani predstavnici nisu izabrani voljom građana nego brojača glasova.  Stoga, od Centralne izborne komisije očekujemo da zaštiti svaki glas  jer samo tako se štite Ustav i načela parlamentarne demokratije.
 

Savez za pobjedu od Centralne izborne komisije takođe očekuje da za svako biračko mjesto utvrdi da li se slaže broj zaduženih listića, sa zbirom iskorišćenih i neiskorišćenih, jer postoje ozbiljni dokazi da su se u subotu na ulicama pojavile hiljade ispunjenih glasačkih listića.

 


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.