četvrtak, 11 januar 2018 10:39

Sarajevo ismijava Banjaluku, kao što je svojevremeno Beograd Prištinu!

Napisano
Foto: SrpskaCafe Foto: SrpskaCafe

Obilježavanje Dana RS jeste bio početak predizborne kampanje vladajućeg SNSD-a i njenog lidera Milorada Dodika, ali je istovremeno viđen i niz ozbiljnih poteza, koje nikako ne treba gledati sa nipodoštavanjem!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe politički analitičar Cvijetin Milivojević te podsjetio da su performansi, kao što je prekjučerašnje dijeljenje pasoša RS, bili svojevremeno česti u Prištini, ali da je takve poteze Beograd ismijavao, kao što danas čini Sarajevo kada je riječ o Banjaluci.

– Sjećam se, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, iz Beograda, kao centra tadašnje države, sa ironijom i podsmijehom su gledali na akcije i preformanse Albanaca na Kosovu, njihove hepeninge, pa čak i neke tzv. referendume koji su organizovani onako po kućama. Tu je i usvajanje tzv. Kačaničkog ustava, koji je bio potpuno ilegalan i slično. Međutim, ispostavilo se 10 godina kasnije, nažalost po Srbiju, da su te stvari bile početak i temelj na koji se naslanjala međunarodna zajednica kada je intervenisala 1999. godine i kada je veći dio međunarodne zajednice priznao Kosovo 2008. godine – kaže Milivojević.

Savez za promjene i dalje ne prepoznaje teme!

Milivojević ističe da opozicija u Srpskoj i dalje izbjegava teme na kojima je prekjuče, kako tvrdi, mogla poentirati.

– I to je pomalo tužno te liči na jednu vrstu raspada unutar Saveza za promjene. Takođe, čini se i kako neki dijelovi saveza vide sebe poslije sljedećih izbora sa Dodikom u koaliciji. Ta vrsta nejedinstva, nekoordinacije, ignorisanja događaja bitnih za Srpsku je nevjerovatna. Vi prekjuče niste ignorisali Dodikovu svetkovinu već Dan RS. Ne možete ignorisati sopstveno biračko tijelo, to je vrlo ružan signal. Ne možete zato što ste u svađi sa Dodikom ignorisati ono što vaši birači očekuju od vas. Tako se u politici ne radi – zaključio Milivojević.

Događaji koji su svojevremeno izgledali neozbiljno ili čak i smiješno, dodaje naš sagovornik, te su tumačeni kao „dječije igre stvaranja države“, kasnije su se pokazale da i nisu bile tako naivne.

– Zbog toga stvari vezane za Dan RS gledam vrlo ozbiljno i mislim da je tu bilo zanimljivih ideja. Na primjer, već pomenuti pasoši Srpske. Nosilac čitave akcije je bio podmladak SNSD-a, ništa nisu radile državne institucije te se sutra ništa ne može tretirati kao vanustavno, što bi moglo dovesti do toga da se Ustavni sud BiH može baviti pomenutom temom. Dakle, klasičan performans ali prilično efikasan. Potpuno sam siguran da će svako ko je dobio primjerak sačuvati ga kao lijepu uspomenu koja predstavlja početak pravljenja nečega što ima državotvornost – navodi Milivojević za portal SrpskaCafe.

Takođe, dodaje Milivojević, i posjeta predsjednika Južne Osetije nije stvar za potcijenjivanje.

– Osetiju je priznalo pet zemalja, i to ne samo Rusija, već i Venecuela i Nikaragva, koje su ozbiljne zemlje. Tako, uostalom, stvari i počinju, malim koracima. I ovdje su se iz Beograda smijali Kosovu svojevremeno, govorili kako ih neće priznati niko sem Albanije. Pa šta? Priznala ih je Albanija, ali nažalost po Srbiju, kasnije su ih priznale i SAD. Postoji niz tzv. zemalja u svijetu koje nemaju međunarodni subjektivitet u smislu da ima puno priznanje. Uzmite Tursku republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Turska. A ona postaji defakto 40 godina, kao dio Kipra, ali i kao posebna zemlja koja ima svoju vojsku, policiju, ekonomiju, aerodrom i slično – kaže naš sagovornik te dodaje da je 9. januar iskorišten i da se promoviše policija RS, koja se smatra dijelom državnog identiteta svake zemlje, zatim posebni vodovi ili specijalne jedinice.

Sa druge strane, kaže on, nije uopšte sporno da je Dan RS iskorišten i kao početak predizborne kampanje Milorada Dodika i SNSD-a pred predstojeće opšte izbore, koji će se održati u prvoj nedjelji oktobra ove godine.

– Dodik kao pragmatičan političar očigledno razmišlja korak dalje i šalje jasnu poruku da njegova glavna opozicija u RS, a to je Savez za promjene, ne može da se snađe u novonastalim okolnostima. Umjesto da bude u punom kapacitetu prisutan svaki funkcioner SzP-a koji ima neku funkciju u centralnim organima BiH, jer prije svega dolaze iz baze zvane RS, vidio sam da su se oni pojavili samo na dijelu koji je bio u SD Borik. Nije ih bilo tokom čitavog dana, što je po meni čist autogol. Dodik će to vjerovatno iskoristiti da pokaže kako oni ne smiju da se pojave. Na kraju krajeva, i Ivanić kako je prošle godine povukao fantastičan potez i sebi vjerovatno u tom trenutku digao rejting, kada je izveo počasni vod Trećeg pješadijskog puka, ovaj put se nije snašao – kaže Milivojević za SrpskaCafe.

Naš sagovornik kaže da je Ivanić trebao, uz pomoć hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, “izboksovati” da se počasni vod pojavi i ove godine na obilježavanjau 9. januara.

– Dodik je prekjuče započeo svoju predizbornu kampanju, iako su izbori tek u oktobru, ali i napravio “dva pješaka fore” u odnosu na svoje političke protivnike, bar u ovom trenutku. Zatim, on je nametnuo i neke nove teme, jer ponovo vraća u igru priču o referendumu, što je odlična predizborna tema, zatim doveo je doskorašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i dvojicu visokih državnih funkcionera Srbije, potpredsjednika Vlade i ministra odbrane. Najavio je i konkretan datum, 15 februar, Sretenje, za usvajanje Deklaracije, odnosno aneksa sporazuma o specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske, koji se tiče zaštite kulture, ćiriličnog pisma itd. Mnogo stvari je najavio i sve su kao bogom dane za kampanju a sa druge strane njegova opozicija je otprilike statirala i sada će biti veliki problem kako će SzP reagovati i kako će se vratiti ponovo u igru – ističe Milivojević.

Dodaje i da je Dodik dobio dva vrlo bitna poena, jedan zahvaljujući dolasku predsjednika Južne Osetije, a drugi zahvaljujući izjavi patrijarha Irineja.

– Dodik je indirektno pokazao da iza njega stoji Rusija, što je vrlo važna poruka, a istovremeno je, po meni, nediplomatskom i nespretnom izjavom patrijarha Irineja, u kojoj je hoteći da hvali Vučića u stvari pohvalio i Dodika, predsjednik Srpske dobio još jedan poen. Pretpostavljam da opozicija ima neku vrstu odgovora ali su svakako prekjuče mogli biti znatno uvjerljiviji. Nisu morali biti u punom smislu akteri događaja, ali su morali da budu dio protokola, to se od njih očekivalo. To su, na kraju krajeva, njihovi birači očekivali. Ne zaboravite, nije SzP imaginarna građanska stranka, to je čak u nekom smislu pomalo nacionalno i radikalniji dio biračkog tijela nego što je Dodikov – izjavio je Milivojević za SrpskaCafe.


(BL PORTAL)

 

1 komentar

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.