utorak, 10 oktobar 2017 16:49

Republika Srpska na korak od referenduma

Napisano

Poslije oslobađajuće presude Suda BiH Naseru Oriću za zločine nad Srbima u srebrenici. Opet aktuelno ukidanje Suda i Tužilaštva BiH. Dodik: Uvjerenje da ova zemlja ne treba da postoji.

Republika Srpska mora izaći na referendum o Sudu i Tužilštvu BiH i jasno reći da ne prihvata ovo takozvano pravosuđe, koje donosi samo jednostrane odluke i u korist Bošnjaka, a na štetu srpskog naroda - poruka je predstavnika nevladinih organizacija iz Srpske, nakon oslobađajuće presude Suda BiH Naseru Oriću, komandantu tzv. Armije BiH za ubistvo srpskih civila u Srebrenici.

Dešavanja oko oslobađajuće presude Oriću novi je udar pravosuđa BiH na srpske žrtve, pa organizovanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH postaje ponovo aktuelno, potvrdio je i predsjednik RS Milorad Dodik.

On je juče u Banjaluci izjavio da će o ovoj sramnoj presudi Oriću i o Sudu i Tužilaštvu BiH razgovarati sa svim važnim ljudima u Srpskoj. Naglasio je da je ponovo prilika da se rehabilituje priča o već zakazanom referendumu i da se odbije priča o Sudu i Tužilaštvu.

- Ako ovo prepustimo, srpski narod je sam sebi presudio da odavde mora da bježi i dao je krila takvom sudu koji će presuđivati Srbima za bilo šta - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je tačka koja se neće tek tako završiti.

- Ne treba mi uvjeravanje nikoga od stranaca da je ovo sudska presuda koja se mora poštovati. Ovo Srbi ne mogu da poštuju, ne mogu da poštuju ni Sud, ni Tužilaštvo, ni državu u kojoj su predodređeni da budu pobijeni, a da za to niko ne bude kažnjen - istakao je Dodik.

On je rekao da je ovo poniženje srpskog naroda i još jedno uvjerenje da ova zemlja ne treba da postoji, dodajući da se ovo ne bi desilo da su u zajedničkim institucijama predstavnici Srba koji štite interese srpskog naroda.

Udruženje "Veterani Republike Srpske" saopštili su nakon oslobađajuće presude Suda BiH Naseru Oriću da više nije pod znakom pitanja potreba za održavanjem referenduma o nepriznavanju Tužilaštva i Suda BiH na prostoru Republike Srpske.

Udruženje "Čast otadžbine" ocenilo je da je potrebno sprovesti pripreme na svim nivoima srpskog korpusa za sprovođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer je to jedini put za prekid nedopustivih presuda poput oslobađanja Orića.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić pozvao je institucije RS i Srbe u zajedničkim organima BiH da preduzmu sve pravne korake da se onemogući dalje ponižavanje, šikaniranje i omalovažavanje srpskih žrtava i naroda, i da se zaustavi pravno nasilje i sudski teror nad Srbima u BiH.

- Sud BiH treba ukinuti i, ako je potrebno, takvu odluku doneti organizovanjem referenduma - poručio je Grujičić.

Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, smatra da nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću Srpskoj nije potreban nikakav referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je ovo dovoljno da se konstatuje krah pravosuđa BiH.

- Ovo je u principu referendum o pravosuđu u BiH - rekao je Stevandić, koji je i predsednik Ujedinjene Srpske.

OPOZICIJA ZA REFORMU

Predstavnici opozicije u Republici Srpskoj kroz izjave o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću nisu spominjali organizovanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, već samo potrebu za reformom pravosuđa. Poručili su da je presuda krah pravosuđa, kraj pravne države BiH i dokaz da se ulazi u fazu potpunog nepovjerenja u pravosudne institucije BiH.

NEPOVJERENjE

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, izjavila je da ako je nešto i bilo od povjerenja i nade u pravosuđe BiH, ne veruje da više može postojati.

- Ovo samo pokazuje da bi bilo sasvim opravdano da se održe razni referendumi, uključujući i onaj o Sudu i Tužilaštvu BiH - poručila je premijerka.


Izvor:(Novosti.rs)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.