subota, 23 jun 2018 13:56

Predsjednik i premijer RS održali sastanak sa Savanovićem i Tegeltijom: Najavljeno povećanje plata, penzija...

Napisano

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović održali su danas radni sastanak sa ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem.​​

 

Predsjednica Cvijanović je nakon​ sastanka najavila ​da će u javnom i realnom sektoru biti povećane plate radnicima u Republici Srpskoj, a da će penzionerima biti povećana penzija za 2,5 odsto.

 

Ona je navela da će 300 KM neoporezivnog dijela dohotka biti usmjereno na povećanje plata svim zaposlenim u Srpskoj.

 

Prema njenim riječima, to će podrazumijevati da će najniža plata od 400 KM iznositi 450, odnosno biće povećana za 12,5 odsto, dok će plata od 500 KM biti povećana za devet odsto.

 

Predsjednica Cvijanović je istakla da je budžet stabilan i da će se moći obezbijediti povećanje plata u javnom i realnom sektoru.

 

"Radi se na tome da minimalna plata bude 500 KM. To jeste cilj, koji je opravdan", rekla je predsjednica Cvijanović.

 

Ona je navela da na ovaj cilj ide država koja ima stabilne finansije.

 

Premijerka Srpske je ovom prilikom rekla da će oko 600 demobilisanih boraca koji imaju 65 godina, ali nemaju 15 godina osiguranog staža, dobijati mjesečni iznos najniže penzije.

 

Ona je je dodala da će odluka o ovome biti donesena na sjednici Vlade u ponedjeljak, 25. juna.

 

"To neće predstavljati preveliko opterećenje za budžet. Mislimo da je mjera realna, opravdana i pravedna", rekla je predsjednica Cvijanović.

 

Ona je naglasila da će u ponedjeljak biti donesena i odluka o dodatnom povećanju penzija od 2,5 odsto, čime će penzije u Srpskoj, u mandatu ove Vlade biti povećane za 20 odsto.

 

"Jedna od važnijih stvari koje smo najavljivali u prethodnom periodu jeste da ćemo ići na povećanje plata. Nekada su postojale ideje da se to povećanje odnosi na javni sektor, ali smo smatrali da bi to bilo nepravedno, s obzirom na razliku plata u javnom i realnom sektoru", objasnila je premijerka Srpske.

 

Ona je naglasila da se došlo do pravednog rješenja, koje će tretirati sve radnike u Srpskoj.

 

"Glavno opredjeljenje je da se dodatno poveća iznos neoporezivog dijela dohotka. Prije nekoliko godina obezbijedili smo taj iznos u visini od 200 KM i po osnovu toga ostavili smo u privredi na godišnjem nivou oko 94 miliona KM da pomognemo da doprinosemo rasterećenje privrede kako bi se obezbijedila mogućnost za veće zapošljavanje", navela je predsjednica Cvijanović.

 

Ona je dodala da je privredi, po osnovu takve mjere za protekle četiri godine, ostavljeno oko 470 miliona KM.

 

"Ovu mjera koja znači dodatno povećanje neoporezivog dijela dohotka za dodatnih 300 KM, Vlada je odlučila da usmjeri na povećanje plata. To će podrazumijevati da se visoke plate povećavaju za 0,75 odsto, ali kad je riječ o najnižim platama, od 400 KM, sa povećanjem će iznositi 450 KM", objasnila je predsjednica Cvijanović.

 

"Postavljalo se pitanje kako ćemo omogućiti da se i u realnom sektoru obezbijedi sprovođenje ovakve mjere. Vrlo jednostavno - donošenjem zakonskog rješenja koje će obezbijediti da poslodavci moraju da izvršavaju ovu obavezeu i da ovo rasterećenje usmjere isključivo na radničke plate", naglasila je predsjednica Cvijanović.

 

Ona je napomenula da je ova mjera dobra i pravedna, te da sve tretira ravnomjerno, a da je cilj Vlade bio zaštita onih koji imaju najniže plate, što će se na ovaj način obezbijediti.

 

"Mi smo u pregovorima i sa penzionerima i sa Boračkom organizacijom, kao i sa drugim socijalnim partnerima. Ovo nisu mjere koje staju, oni vrlo dobro znaju šta su naši naredni koraci", dodala je premijerka Vlade Republike Srpske.​

 

"Ako pogledate kako izgledaju pokazatelji za izvršenje budžeta u prvih pet mjeseci, onda ćete vidjeti da su prihodi ostvareni u iznosu od 1,12 milijardi KM, što je ostvarenje od 106 odsto u odnosu na finansijski plan. Od toga imamo ostvarenje indirektnih poreza od 101 odsto, direktnih poreza od 109 odsto, a neporeskih prihoda od 115 odsto", istakla je predsjednica Cvijanović.​​​

 

Ona je napomenula da se sprovodi sve što je Vlada obećala u prethodnom periodu, uključujući povećanje argranog budžeta.

 

Predsjednica Cvijanović je ukazala i na potpisani memorandum sa Savezom sindikata u oblasti prosvjete, jer prosvjeta nije izjednačena sa koeficijentom sa ostalim korisnicima budžeta.

"Tu imamo plan da idemo na postepeno ujednačavanje. Već sljedeće godine imamo plan da se ide na intenzivno usklađivanje koeficijenata", rekla je predsjednica Cvijanović.

 

Ona je naglasila da je sa aspekta Vlade ponosna na ono što danas može da obezbijedi građanima.

 

"Iza toga stoji mnogo godina teškog truda, ostavili smo iza sebe teško neizvjesno vrijeme i sada možemo da govorimo o Republici Sropskoj koja korača sigurno u izvjesniju finansijsku i svaku drugu situaciju", rekla je premijerka Srpske.


Izvor:(Vlada RS)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.