ponedeljak, 09 oktobar 2017 14:20

Mektić: Oslobađajuća presuda Naseru Oriću kraj priče o Tužilaštvu BiH

Napisano

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ocijenio je nakon današnje oslobađajuće presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima u Srebrenici da je “ovo kraj priče o Tužilaštvu BiH i njen poraz”.

Mektić je na vanrednoj pres konferenciji rekao da  glavni tužilac Gordana Tadić treba odmah da podnese ostavku.

On je ocijenio da rad Tužilaštva BiH i ovakav način vođenja politike procesuiranja ratnih zločina nimalo ne doprinosi atmosferi uspostavljanja međusobnog pomirenja i potrebe da svi oni, koji su počinili bilo kakvu vrstu ratnog zločina moraju da odgovaraju.

Mektić je za ovakvu odluku optužio Tužilaštvo BiH, odnosno nerad, nesposobnost i “poganu namjeru” da se ovakvim načinom procesuiranja ratnih zločina “srlja u dalje konflikte”, jer zločini nisu dobro zadokumentovani od strane Tužilaštva BiH.

On tvrdi da Tužilaštvo ovakvim radom postaje problem kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, a vršioca dužnosti glavnog tužioca pozvao je da podnese ostavku.

“BiH postaje zemlja u okviru koje ne postoji pravni sistem, niti vladavina prava i nemoguće je da više tako funkcioniše”, poručio je Mektić.

On je na račun Tužilaštva uputio kritike zbog toga što nije sposobno da dokaže ratni zločin, tvrdeći da u ovom predmetu nisu bili opredijeljeni ni sposobni da dokažu krivicu.

“Ubijete na stotine žrtava u dan-dva i svima je to poznato, osim Tužilaštvu koje ne može to da dokaže”, istakao je Mektić, optužujući Tužilaštvo za bahatost, nerad, glupost i neznanje.

“Ne smije se desiti da pojedinci nose na sebi stotine nevinih žrtava, a da na ovakav način izbjegnu pravdu”, kategoričan je Mektić.

Ministar bezbjednosti kaže da ima informacija da se ovaj predmet vodio na “traljav način” i da se ništa drugo nije moglo ni očekivati.

On ističe da Tužilaštvo nije sposobno da dokaže, ono što je dokazivo prosječnom čovjeku u BiH.

Mektić smatra da treba angažovati profesionalce, koji neće u procese ratnih zločina unositi svoje privatne interese i bolesne ambicije.

On je upitao kako je moguće da u slučaju Dobrovoljačka, kada je Tužilaštvo odbilo da podigne optužnicu, četiri godine neće da preispita prigovor porodica žrtava, da u slučaju Sijekovac, gdje se zna ko je počinio zločin nad Srbima, neće da se podigne optužnica, a u slučaju Broda se čeka da umre izvršilac zločina, pa da onda dođe do obustave postupka.

On je naveo i primjer /Aleksandra/ Cvjetkovića, koji je izručen iz Izraela, potom nekoliko godina zadržan u zatvoru, a nakon što ga je Sud BiH oslobodio optužbi, BiH plaća 250.000 KM obeštećenja.

Mektić je istakao da svako mora da odgovora za počinjeni zločin radi pomirenja i budućnosti i da “ne bi uzimali pravdu u svoje ruke”.

“Ovo je prilika da se Tužilaštvu kaže da je ovo `dan D` i da nisu sposobni da rade svoj posao”, ponovio je on.

Mektić je naveo da je 2015. godine 60 optužnica bilo po ratnim zločinima, 2016. godine 41, a ove godine 14 optužnica po ratnim zločinima.

“To ne može biti slučajno i da iz Suda poručuju da nemaju ozbiljnih predmeta po ratnim zločinima, a iz Sipe da ne rade po tim predmetima, jer nema takvih zahtjeva iz Tužilaštva”, smatra ministar bezbjednosti.

On tvrdi da politički interesi postoje i kada su u pitanju predmeti ratnih zločina, te da se Tužilaštvo i u ovim predmetima potčinjava interesima političkih partija.

On je poručio da je “ovo zadnji momenat, kada se mora reagovati u interesu pravde i u interesu procesuiranja ratnih zločina”.


Izvor:(SRNA)


 

1 komentar

  • Link komentara Velibor ponedeljak, 09 oktobar 2017 17:48 napisao/la Velibor

    E moji slijepci, pa šta ste očekivali, zar ste toliko zaluđeni da ste mislili, da će neko za radi mira da osudi čovjeka koji ulazi u sudnicu kao maneken, uz sve moguće privilegije. Imate li oči i u šta ste gledali sve vrijeme suđenja. Sad ste našli da komentarišete, kako tako da su presudili. To je svako normalan znao čim je pušten da se brani sa slobode. Sad je užasan osjećaj, a nije bio dok je na svako suđenje dolazio uz ovacije. Zato jeste ovako, što ništa ne vidite i što ste slijepci, odnosno to je dobro za vas pojedince, da bi opet dobijali što veći medijski prostor za izjave i osude jedno mjesec dana, pa opet po starom. Samo naprijed i pohrnite u sarajevo što više, tamo je srce države, tamo se rješava pitanje Republike Srpske, a 25 godina trčite da što pre svoje isporučite, kako se nekon iz međunarodne zajednice ne bi zakačio za vas. Mogao bi ovako pisati najmanje tri dana, ali mislim da opet ne bi razumeli šta sam hteo reći..............................

    Prijavi

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.