četvrtak, 06 decembar 2018 15:20

Krišto, Zvizdić i Radmanović vode Parlament BiH u narednom periodu

Napisano

Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović izabrani su na mjesta predsjedavajuće te prvog i drugog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Poslanik Nikola Lovrinović je, u ime kluba HDZ-a BiH, za predsjedavajuću Predstavničkog doma predložio Borjanu Krišto. Ona je dobila 26 glasa za, protiv je bilo 8, suzdržanih 7.

 

Poslanik Adil Osmanović je, u ime kluba SDA, za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Denisa Zvizdića. On je dobio 23 glasa za, protiv 17, suzdržanih 2.

 

Poslanik Saša Magazinović u ime kluba SDP-a, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića. Za njega je glasalo 17 zastupnika, protiv 16, suzdržanih 9. U drugom krugu za Nikšića je glasalo 15, protiv 21, suzdržana 4 što nije bilo dovoljno.

 

Snježana Novaković-Bursać je, u ime SNSD-a, za drugog zamjenika predsjedavajućeg predložila Nebojšu Radmanovića. Za je glasalo 24, protiv 13, suzdražnih 3.

 

Poslovnikom je propisano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

 

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

 

Izvor:(N1 BiH)

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.