sreda, 22 novembar 2017 19:48

Dodik: Presuda Mladiću sraman šamar Srbima

Napisano

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je haška presuda generalu Ratku Mladiću sraman šamar Srbima, te istakao da će biti odbačeni bilo kakvi pokušaji da se ta presuda koristi kao povod ili razlog za bilo kakva nova politička reagovanja prema Srpskoj.

“Sve ovo doživljavamo kao nastavak stereotipa o unaprijed osuđenim Srbima kojima je isporučen ogroman broj kazni. Međutim, ovo ne doživljavamo ni kao presudu Republici Srpskoj, ni njenoj vojsci, niti srpskom narodu u cjelini. Ovo doživljavamo kao još jedan sramni šamar srpskim žrtvama čije stradanje nije procesuirano i nikad osuđeno”, naveo je Dodik.

Dodik je za “Sputnjik” rekao da presuda, koja je danas izrečena Mladiću, nažalost, nije nikakvo iznenađenje i predstavlja dio kontinuiteta antisrpskih odluka i presuda protiv Srba u cjelini.

On je ocijenio da će ta presuda samo osnažiti stav Srba da je za njih general Mladić heroj i patriota.

“Presuda je dokaz neadekvatnog tretmana žrtava i apsolutno je selektivna i prema žrtvama i prema počinjenim zločinima koje godinama sprovodi Haški tribunal”, rekao je Dodik.

On je naveo da je za Srbe Mladić oduvijek bio heroj, jer je čovjek koji je u nemogućim uslovima organizovao i vodio Vojsku Republike Srpske sa ciljem da odbrani i sačuva slobodu svog naroda.

Dodik je istakao da je Mladić čovek kojeg Srbi vide kao nekoga ko je spriječio novi genocid koji im je pripreman u BiH i Hrvatskoj, te naveo da se general i prvo rukovodstvo Republike Srpske na čelu sa Radovanom Karadžićem ne može izbrisati iz percepcije naroda, već će samo ojačati mit o njima.

“Mi odbacujemo mogućnost da je to presuda bilo kakvoj priči o Republici Srpskoj. To samo u percepciji Bošnjaka u BiH postoji”, rekao je predsjednik Srpske.

On je rekao i da je presuda nepravedna i da u tom pogledu Haški sud treba izbaciti iz svih udžbenika i kolektivne percepcije o njemu.

“Naprosto, to je kad je formirano sve bilo napisano. A onda su samo hapšeni oni od Srba koji su tamo trebalo da budu privedeni da im se saopšti optužnica. Dakle, nemamo namjeru ni da saslušamo bilo kakve pokušaje da nam neko bilo šta od ovoga predoči kao obavezu ili neki problem Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.


Izvor:(ATV)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.