ponedeljak, 20 avgust 2018 09:58

Vučić, Tramp i Makron traže rješenje za Kosovo

Napisano

Iskorak  u rješavanju kosovskog čvora mogao bi da bude napravljen u novembru kada će predsjednik Aleksandar Vučić imati priliku da se u Parizu sretne sa liderima Francuske i Amerike, Emanuelom Makronom i Donaldom Trampom.

Oni će 11. novembra zajedno prisustovati velikoj vojnoj paradi u prestonici Francuske povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Vučić će tu priliku iskoristiti da sa nekima od najvećih svjetskih lidera razmijeni stavove o KiM i pokuša da dobije njihovu podršku za kompromisno rješenje za Kosovo.

 

Susreti u Parizu mogli bi da budu vrhunac Vučićeve diplomatske ofanzive u vezi sa KiM, jer će samo nekoliko dana ranije o kosovskom problemu razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. On dolazi u Beograd na vojnu paradu koju Srbija organizuje, takođe povodom veka od završetka Velikog rata. Defile u Beogradu, inače, bio je planiran za isti dan, ali će, umjesto toga, biti održan početkom novembra.

 

Prije toga predsjednik Srbije će svoje viđenje kosovskog problema izneti svetskim liderima na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje počinje 25. septembra u Njujorku, a boraviće i u Kini gdje će se sastati sa predsjednikom Si Đinpingom.

 

Skup u Francuskoj posebno je važan za Srbiju, jer bi naši argumenti mogli da dobiju na značaju zbog podsjećanja na ulogu i žrtve naše zemlje u Prvom svjetskom ratu. Makron, kao jedan od najmoćnijih ljudi u EU, prilikom prošlog susreta sa Vučićem, prvi put je pokazao spremnost da Francuska odstupi od tvrdog stava prema kosovskoj nezavisnosti. On je tada pružio podršku kompromisnom rješenju za Kosovo, što je formulacija koju u poslednje vreme sve češće koristi i Trampova administracija.

 

Značajno je i to što će parada u Parizu, poslije Generalne skupštine UN, biti druga prilika u svega tri meseca, za susret sa Trampom. Američki zvaničnici su posljednjih mjeseci značajno ublažili retoriku o Kosovu i, umjesto na prihvatanje realnosti, počeli da pozivaju Beograd i Prištinu da potraže "kreativno rješenje". Takav stav mnogi su protumačili kao podršku predlozima poput onog o razgraničenju za šta se zalaže Vučić. Na čvrstim pozicijama, međutim, ostala je Njemačka, a kancelarka Angela Merkel u nekoliko navrata ponovila je stav da neće biti nikakve promene granica na Balkanu.

 

Izvor:(Novosti.rs)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.