ponedeljak, 09 oktobar 2017 14:44

Vučić i Dačić o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću

Napisano
Foto: Sava Radovanović Foto: Sava Radovanović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na vest o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, da će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških riječi.

„Životi Srba nisu očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja“, rekao je Vučić na pres-konferenciji i dodao da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, a da je na njemu kao predsedniku države da ne izgovara najstrašnije moguće reči.

Razgovarao je, kaže, sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović i najavio reagovanje Ministarstva pravde.

Kako je rekao, njegova uloga kao predsjednika Srbije je da ne izgovori najstrašnije stvari, iako je očigledno da životi Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića nisu vrijedni kao životi drugih.

„Jasno je da srpska suza nema roditelja“, rekao je predsednik Srbije i da je isto tako jasno da ćemo za pravdu morati da se borimo sami.

Ukazao je da smo samo mi optuživani i osuđivani, a da ni Haradinaj, ni Orić, niti neki drugi nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali.

„Pozivam sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku reč protiv naših komšija Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost. Istinu nijedan sud ne može da sakrije“, dodao je on.

Kako je rekao, nećemo da psujemo, ali ćemo se za pravdu boriti snažnijom ekonomijom, jedinstvom i većim radom koji će doneti plodove za budućnost našoj deci.

Ali, ističe, nećemo da bježimo i skrivamo istinu — tamo gdje smo za nešto odgovorni da prihvatimo, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo ono za šta su drugi odgovorni.

On je podsjetio i na izjave premijera Albanije Edija Rame koji kaže da Srbija „zamislite napreduje“ ka EU, a nije priznala Kosovo, potpredsednika HDZ-a koji ga je nazvao četnikom, a njegovi nisu bili ni četnici, ni partizani, već Srbi koji su stradali od ustaške ruke, a na koje niko nije reagovao…

„Svi su na to ćutali, i u Hrvatskoj su ćutali“, rekao je Vučić i dodao da ni na to nije odgovarao.

Dačić: Ima li kraja bezobrazluku?

„Oslobađajuća presuda za Orića je poruka da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara“, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u izjavi za Tanjug poručio da nikakav sud neće moći da opere srpsku krv sa ruku Orića i drugih zločinaca, te da će ih kazna stići, kad-tad.

„Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Odluka o oslobađanju Nasera Orića poručuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara. Zar neko misli da se tako mogu graditi mir, stabilnost i pomirenje u regionu? Za razliku od Srba, ni Muslimani, ni Hrvati, ni Albanci, nisu spremni da se suoče sa svojim ratnim zločinima“, naveo je Dačić, prenosi SPUTNIK.

 

(BL PORTAL)

 

 

 


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.