sreda, 06 decembar 2017 13:43

Vučić: Dogovoreno da stav BiH o Kosovu bude isti kao stav Beograda

Napisano

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao o auto-putu Beograd-Sarajevo, utvrđivanju granice, kao i o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. 

Na sastanku dogovoreno da BiH ima isti stav o Kosmetu kao i Beograd, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome. Model razgraničenja načelno prihvaćen, kaže predsedavajući Predsedništva Dragan Čović i ističe da je potrebno otklanjati barijere kako bi se ekonomska saradnja unapredila.

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem, rekao da su on i članovi Predsedništva imali duge razgovore, a da su potom razgovarale i državne delegacije.

Vučić je istakao da je BiH jedan od najznačajnijih spoljnih trgovinskih partnera Srbije i obrnuto. Naveo je da je spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje u prvih deset meseci iznosila 1.424 milijarde evra i da ta razmena svake godine raste za 200 miliona evra.

"Naši ekonomski rezultati i saradnja Srbije i BiH su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocenio kao loše", rekao je Vučić.

Naznačio je da je od poslednjeg susreta zvaničnika, preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjeno nekoliko barijera u trgovini, čime možemo da se pohvalimo.

Kako kaže, otklonjene su barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih prozivoda u BiH, i izvoz šećera iz BiH u Srbiju.

Tri važna pitanja: Auto-put, granica i Kosmet

Vučić je poručio da su ključne političke teme unapređenje prijateljskih odnosa i to "da gledamo kako i na koji način da izbegavamo sve ono što bi moglo da bude problem".

Naveo je da se danas razgovaralo o tri važna pitanja, a na prvom mestu o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Oni još nisu doneli konačnu odluku o trasi, rekao je Vučić i dodao da će Srbija, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi deo tog puta do Bijeljine.

Srbija je tu, kaže, iznela fer stav.

Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, rekao je Vučić. Istakao je da je spajanje ta dva grada važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

Drugo pitanje je bilo utvrđivanje granica.

"Dali smo našim prijateljima predloge. Model je takav, non-pejper, činilo mi se da smo dobili načelnu saglasnost i u Sarajevu kada smo bili... Želeli bismo da imamo hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta u celini na teritoriji Srbije", rekao je Vučić.

Naveo je da je Predsedništvo BiH imalo drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Što se tiče opština Priboj i Rudo, išlo bi se, kaže Vučić, na razmenu teritorija – "metar za metar".

"Nama je važna pruga Beograd-Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim", rekao je Vučić.

Treće pitanje je stav Predsedništva BiH o Kosmetu, kaže Vučić i dodaje da je na tome zahvalan članovima Predsedništva, pre svega predsedavajućem Draganu Čoviću koji je pokrenuo tu temu.

Dogovoreno je, ističe, da BiH o Kosmetu ima isti stav kao i Beograd, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome.

Predsednik Srbije je objasnio da je to stav Predsedništva BiH i istakao da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela.

Predsedavajući predsedništva BiH Dragan Čović naveo je da su se teme o kojima su razgovarali dominantno odnosile na to kako poboljšati bilateralnu saradnju dve zemlje i na koji način otkloniti otvorena pitanja koja opterećuju odnose.

Naglasio je da ekonomsku saradnju samo treba ohrabrivati i otklanjati barijere da bude još izraženija na svim nivoima.

"Naš zajednički stav u BiH je da moramo rešiti pitanja dobrosusedskih odnosa kako sa Crnom Gorom, gde smo rešili pitanje granica i ja bih rekao ostavili iza sebe sva otvorena pitanja, na isti način ćemo to morati uraditi sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom", rekao je Čović.

Kada je reč o pitanju razgraničenja naveo je da je model načelno prihvaćen.

"Ovaj predlog kada je u pitanju granica i danas je kao model manje-više prihvaćen načelno, moraćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u mnogo intezivnijoj komunikaciji sa vama doći do konačnog rešenja, da to pitanje ostane iz nas na tragu ovog modela koji je čini mi se pravičan za obe strane, čak ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH morate razumeti da mi u BiH teže dogovaramo", dodao je Čović.

Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić članovima Predsedništva BiH organizovao svečani doček ispred Palate "Srbija".


Izvor:(RTS)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.