četvrtak, 06 decembar 2018 18:05

Vrhovna rada Ukrajine graničarima: Pucajte bez upozorenja

Napisano

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon kojim se daje pravo ukrajinskim graničarima da pucaju bez upozorenja prilikom pokušaja upada na teritoriju zemlje ili u slučaju napada na brodove Ratne mornarice. 

U Rusiji taj zakon smatraju još jednom predizbornom provokacijom Petra Porošenka.

 

Dokument proširuje morsku teritoriju pod kontrolom Kijeva na 12 milja od obale.

 

U objašnjenju zakona se navodi da nakon ulaska Krima u sastav Rusije Moskva vodi „nezakonitu ekonomsku delatnost uz korišćenje trgovinske flote pod ruskom zastavom i zastavama trećih država“.

 

Prema mišljenju autora zakona, on se donosi radi „smanjenja šverca robe u Crnom moru i sprečavanja slučajeva kršenja državne granice i pozitivno će uticati na bezbednosnu situaciju u regionu i osiguraće ekonomski suverenitet Ukrajine".

 

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je izjavila da taj zakon ne može biti primjenjen na Azovsko more, jer su to unutrašnje vode Ukrajine i Rusije.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.