utorak, 10 oktobar 2017 16:35

Večeras istorijski govor katalanskog predsjednika, policija pred parlamentom

Napisano

Nakon referenduma o katalonskoj nezavisnosti, Španija je danas korak bliže mogućoj deklaraciji o nezavisnosti Katalonije.

I sami su Katalonci podijeljeni su oko otcjepljenja, a cijela Španija, kao i međunarodni akteri, očekuju večerašnji govor lidera Karlesa Pudždemona , koji će u 18 časova pred katalonskim parlamentom objaviti odluku svoje političke opcije.

Prema očekivanjima analitičara, najizglednija su dva scenarija - ili će Pudždemon jednostrano proglasiti nezavisnost ili će odugovlačiti.

Pudždemon se nalazi pod rastućim pritiskom da odustane od odvajanja - neke od najvećih banaka u zemlji već su zaprijetile da će preseliti svoja sjedišta izvan Katalonije u slučaju proglašenja nezavisnosti, a isto je učinilo i nekoliko korporacija.

Katalonska policija već je razmještena pred parlamentom u Barseloni s pristup tom području zabranjen je široj javnosti.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je Pudždemona i španskog premijera Mariana Rahoja da smire tenzije.

Danas ranije predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da odustane od proglašenja nezavisnosti Katalonije, koje bi osujetilo namjere o dijalogu u Španiji, prenijeli su belgijski mediji.

On je pozvao katalonskog lidera da poštuje Ustav i da ne donosi odluku koja bi dijalog učinila nemogućim i napomenuo da razlike ne bi trebale da vode ka sukobima čije bi posljedice bile veoma loše i za Katalonce i za Španiju, kao i za čitavu Evropu.

Tusk, koji je i sam pripadnik nacionalne manjine, pozvao je španskog premijera Marijana Rahoja da potraži rješenje za problem u Kataloniji bez upotrebe sile.

Ovakva "intervencija" predstavlja promjenu u EU, čija je izvršna komisija pozvala na dijalog o krizi u Španiji, ali se uzdržala od jasnog odbijanja da prihvati nezavisnost Katalonije, uz objašnjenje kako je to unutrašnje pitanje Španije.


(RTRS)

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.