sreda, 17 oktobar 2018 09:26

U Kanadi počela legalna prodaja kanabisa

Napisano

Kanada je, poslije Urugvaja, postala druga zemlja u svijetu koja je legalizovala kanabis, a prodaja počela je u ponoć.

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, iako postoje pitanja u vezi sa uticajem na zdravlje stanovništva, zakon i javnu bezbjednost.

 

Petnaest miliona domaćinstava primilo je obavještenja o novim zakonima i informacije iz kampanje koja je vođena na nacionalnom nivou, prenio je Bi-Bi-Si.

 

I dalje postoji bojazan, naročito u vezi sa time da li je policija spremna da spriječi vožnju pod uticajem marihuane.

 

Kanadske provincije mjesecima su se pripremale za ukidanje zabrane kanabisa. Urugvaj je do sada bio jedina država koja je legalizovala ovu drogu, a Portugalija i Holandija su je dekriminalizovale.

 

Provincije su odgovorne za definisanje detalja o tome koliko se marihuane može kupiti i konzumirati pod njihovom jurisdikcijom.

 

Radnje u provinciji Njufaundlend, na krajnjem istoku Kanade, otvorile su se u ponoć i prve počele legalno da prodaju kanabis.

 

Ontario, najmnogoljudnija provincija, dobiće prve radnje sa marihuanom tek na proljeće, ali će stanovnici moći da naručuju kanabis putem interneta.

 

Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imaće od danas samo jednu specijalizovanu radnju.

 

Oko 15 odsto Kanađana konzumira kanabis.

 

(RTRS)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.