sreda, 13 jun 2018 14:10

Migrante u Evropu, ali van EU...

Napisano

Nakon danskog premijera i austrijski kancelar Sebastijan Kurc pomenuo da se vode pregovori da se u Evropi, ali van EU, napravi centar za prihvat migranata.

 

Kurc je za javnu televiziju ORF objasnio da na tom planu radi Austrija zajedno sa nekoliko zemalja, a njegova suština je da se osnuje centar za prihvat migranata van Unije, gdje bi im bila pružena zaštita, ali ne i šansa za bolji život.

Upitan o postojanju takvog projekta, on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu gdje mogu da budu smještene izbjeglice ali gdje im ne bi bio ponuđen „bolji život u centralnoj Evropi“. „To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo povjerljivo da bi povećali njegovu izvodljivost“, rekao je Kurc za ORF.

Kurc, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namijenjeni ti centri, ali njegov danski kolega Lars Loke Rasmusen nagovestio je prošle sedmice da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju „zajedničkih centara“ namenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtevi za azil.

Posljednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre. Upitan o tome, austrijski kancelar je samo rekao „vidjećemo“, prenosi Sputnik.

Osim Albanije, zemlje koje se nalaze u Evropi a nisu članice EU su zemlje Zapadnog Balkana.

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.