sreda, 11 jul 2018 21:15

Grčka „zgazila“ odnose sa Rusijom da bi se dodvorila Americi

Napisano

Grčka bi mogla da bude uvučena u antirusku kampanju baš u trenutku kada druge zemlje, poput Nemačke, pokazuju sve više spremnosti da nastave dijalog sa Rusijom, rekao je za Sputnik Vasilij Koltašov, šef Centra za politička i ekonomska istraživanja, komentarišući odluku grčkih vlasti da dvojici ruskih diplomata zabrani ulazak u zemlju.

Koltašov podseća da je Grčka pre nekoliko godina doživela ponižavanje od EU, te da je grčki premijer Aleksis Cipras zbog toga preispitao politiku zemlje.

 

„Od tada, Grčka je više usmerena ka SAD. To joj je obezbjedilo određenu spoljnopolitičku stabilnost, ali sada je vreme da Atina vrati Amerikancima dug i da preduzme korak protiv Rusije“, kaže Koltašov.

 

Sagovornik Sputnika ističe da deportovanje ruskih diplomata nije poruka Rusiji, već Americi.

 

„Sve diplomate iz svih zemalja sakupljaju podatke, tako da to je samo izgovor. Podsjećam, Cipras je svojevremeno davao naznake o tome da će Grčka biti protiv produženja sankcija, ali grčki političari su i dalje glasali za nastavak ovakve politike EU“, rekao je Koltašov.

 

Prema riječima zamenika šefa Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne odnose Andreja Klimova, Moskva će deportovati dvojicu grčkih diplomata kao odgovor na odluku Atine da dvojicu ruskih diplomata proglasi za persone non grata.

 

Koltašov objašnjava da u ovakvim slučajevima Rusija uzvraća istom merom i deportuje isti broj diplomata. On smatra da rusko i grčko društvo imaju dobre istorijske odnose i da niko ne želi da ih pokvari.

„Ali izgleda da grčke vlasti ne razmišljaju o tome. Grčka je doživela nacionalnu katastrofu i sada rukovodstvo zemlje više ne interesuju višedecenijski odnosi“, kaže naš sagovornik.

 

Kako prenosi list „Katimerini“, dvojica ruskih diplomata proglašeni su za persone non grata, a još dvojici je zabranjen ulazak u zemlju zbog pokušaja da utiču na odluku vlasti po pitanju novog imena Makedonije.


 

1 komentar

  • Link komentara savezo sreda, 11 jul 2018 23:25 napisao/la savezo

    Znači nato fašisti su uspjeli da zavade dvije pravoslavne zemlje!

    Prijavi

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.