sreda, 16 maj 2018 13:50

"Vino i srednji vijek" u banjalučkoj "Noći Muzeja"

Napisano

Evropska noć muzeja održaće se 19. maja, a Muzej Republike Srpske trinaestu "Noć Muzeja" obilježiće raznolikim kulturnim programom koji će trajati od 18 do 22.30 časova.

Ana Puvačić Brataševec, portparol Muzeja RS, predstavljajući ovogodišnji program manifestacije pod nazivom "Vino i srednji vijek" je istakla da je autorski tim osmislio različite sadržaje prilagođene svim starosnim grupama.

Prvi dio programa namijenjen je djeci i obuhvata tri kreativno-edukativne i jednu interaktivnu radionicu koje će se održati u prostoru stalne izložbene postavke Muzeja RS.

"Radionicu „Postani i ti vitez“ će voditi Kozarački vitezovi i banjalučki srednjoškolci, a dvije prirodnjačke radionice „Noćni letači– šišmiši. Istine i zablude “ i „Noćni letači – sove. Istine i zablude“ vodiće ekolozi i biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta", izjavila je Nataša Kovačević, koordinator manifestacije "Noć Muzeja".

Prema njenjim riječima, dječiji program biće upotpunjen plesnim i dramskim nastupima viteške tematike kao i nastupom predškolske ustanove, a učestvovaće djeca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih škola.

Specijalni dio programa su izložba haljina „Kneginja“ banjalučke modne kreatorke Melanije Ećim, te "Vivia - čarobna radionica iznenađenja" za djecu.

"U drugom dijelu programa predstaviće se studenti Dramskog odsjeka sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, a potom će svečano biti otvorena izloža „Priča o vinu“ koja će biti realizovana u saradnji sa vinarijama 'Jungić', 'Fazan', vinarijom 'Bonaventura' i vinarijom "Podrum Panić"", istakla je Kovačevićeva koja je i autor ove izložbe.

Posjetioci će u ovom dijelu programa imati priliku da uživaju u dobrim zvucima gudačkog kvarteta- Palladio string quartet te u nastupu Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke.

Cjelovečernji programa je prilika za posjetioce i da besplatno obiđu Stalnu postavku Muzeja Republike Srpske, gdje su izloženi najznačajniji predmeti iz muzejskih zbirki, od Praistorije pa do savremenog doba.

Realizatori manifestacije "Noć muzeja" su: koordinator manifestacije, viši kustos biolog Nataša Kovačević, viši muzejski tehničar Ljiljana Korać, viši muzejski pedagog Nataša Nogo, muzejski savjetnik, etnolog Vladimir Đukanović i viši kustos istoričar Milenko Đorđević.

Pokrovitelji manifestacije „Noć muzeja“ su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Pogledajte kompletan program:

 

Izvor:(Mondo.ba)

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.