subota, 06 oktobar 2018 07:31

Danas Miholjske zadušnice

Napisano

Pravoslavna crkva danas obilježava Miholjske zadušnice, koje "padaju" u subotu pred Miholjdan, odnosno praznik kojim se Crkva sjeća Svetog Kirijaka Otšelnika.

Pravoslavna Crkva ustanovila je Zadušnice kako bi se vjernici molitveno sjećali svojih upokojenih srodnika i prijatelja. Hrišćani danas odlaze u crkvu na Svetu Liturgiju, obilaze grobove i pale svijeće.

 

Uobičajeno je da se na zadušnice služi Sveta Liturgija, na kojoj sveštenik preliva vinom donešeno žito, odnosno koljivo, a poslije bogosluženja u hramu se odlazi na groblja, gdje se pale svijeće, a sveštenici obilaze i kade grobove. Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da odu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene, koji su bili i ostali naši bližnji, čime pokazujemo svoju ljubav prema njima.

 

Zadušnice uvijek padaju u subotu, jer je to i inače, u toku čitave godine, dan kad se sjećamo upokojenih. Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito - koljivo. Žito nas simbolično podsjeća na Hristove riječi da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemaljskom mraku, nego u svjetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tijela i besmrtne duše u svjetlosti Carstva nebeskog.

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.