ponedeljak, 13 novembar 2017 15:12

Vanredna kontrola u UKC RS: Utvrditi zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja

Napisano

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja RS uputiće vanrednu kontrolu u Univerzitetski-klinički centar RS kako bi utvrdili zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna, saošteno je iz Fonda.

U saopštenju se navodi da roditelji koji sa djetetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko ljekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda koji je na snazi niz godina i u ovom segmentu nije bilo promjena. Prema tome, bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom kojeg bolnice potpisuju sa Fondom.

“Napominjemo da boravak kojeg Fond plaća za roditelje podrazumijeva pansion, a ne ‘stolicu’ , tako da pozivamo sve roditelje da se jave Fondu u slučaju da ne dobiju ono što Fond za njih plaća bolnici. Dakle, ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika”, stoji u saopštenju.

Naime, Fond u potpunosti finansira smještaj pratioca uz dijete za vrijeme bolnickog liječenja prema Pravilniku o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite, i to u sljedećim slučajevima:

- za majku kada je dojenje jedini nčcin prehrane djeteta, ili je taj način prehrane preporučen;

- za jednog od roditelja ili staratelja djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada se o tome posjeduje odgovarajuce rješenje nadležnog organa;

- kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja uz dijete (jednog od roditelja ili staratelja).

Inače, pravo na smještaj uz dijete ostvaruje se na osnovu uputnice doktora  koji je dijete uputio u bolnicu, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste.

Takođe, bolnica u kojoj se liječi dijete mlađe od 6 godina, ili dijete ometeno u razvoju, može da predloži dnevni smještaj roditelja ili drugog staratelja iako to nije navedeno na uputnici. Dnevni smještaj pratioca, bolnica može da predloži i u slučaju liječenja djeteta do 18 godina života, ukoliko je oboljelo od maligne bolesti.

U slučaju da je roditeljima koji su imali preporuku ljekara za pratnju uz dijete naplacena usluga, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova, a Fond će nadoknaditi novac i to na teret bolnice.

FZO RS će u narednom periodu sprovesti kontrole i u drugim bolnicama, iako ova pojava nije uočena u drugim ustanovama. Takođe, pozivaju se i osigurana lica da prijave ovakave pojave, kao i sva druga kršenja prava iz zdravstvenog osiguranja, kako bi Fond mogao da pravovremeno reaguje.


Izvor:(Nezavisne novine)

 

1 komentar

 • Link komentara Dusan ponedeljak, 13 novembar 2017 23:43 napisao/la Dusan

  Fond nije znao, a u UKC BL naplacivali ono sto je fond vec platio???!!!
  Ovdje vec ima elemenata krivicog djela. Treba provjeriti i javno objaviti na cije ime glasi racun na koji je novac uplacivan.
  Znaci uputnicu od doktora i uplatnicu ponijeti u Fond da nam vrate na prevaru uzet novac...
  Ma nismo mi vas prevarili mi eto nismo znali da je to Fond vec platio...
  Bruka i sramota zaradjujete na bolesnoj djeci varajuci roditelje...
  Osobe zaposlene u zdravstvu, koje sami sebe nazivate doktorima, ne znam komu ste zakletvu polagali ali Hipokratovu sigurno niste.

  Prijavi

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.