nedelja, 19 avgust 2018 20:10

Penzionerima sa minimalnim primanjima uz avgustovsku penziju i jednokratna pomoć od 200 KM

Napisano

Penzionerima, koji imaju minimalna mjesečna primanja, uz avgustovsku penziju biće isplaćena jednokratna pomoć od 200 maraka. S obzirom na najavljeno povećanje plata, penzioneri se nadaju i novom povećanju penzija početkom. Uporedili smo kakve su bile penzije i odnosi u prosječnoj plati prethodnih godina.

Kada je došao u Udruženje penzionera 2002. godine, Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, kaže da je prosječna penzija bila 33 odsto od prosječne plate i iznosila je oko 120 maraka, ali kako kaže, isplaćivano je samo 57 odsto.

 

"Danas je penzija 43,6 odsto od prosječne plate. Taj odnos govori mnogo kakvu smo politiku vodili u proteklom vremenu", kaže Rakulj.

 

Podaci govore da je penzija 2001. godine iznosila gotovo 105 maraka, ili 33,9 odsto u tadašnjoj prosječnoj plati. 2006. prosječna penzija gotovo je udvostručena, i bila je 40,2 odsto u tada prosječnoj plati. Zaključno sa junom ove godine, prosječna penzija iznosi gotovo 367 maraka ili 43,3 odsto u prosječnoj plati od 847 maraka. U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja podsjećaju na posljedice načina isplate penzija od 2001. do 2006. godine.

 

 

"Tadašnjoj Vladi je bilo potrebno pet godina da bi se vratilo na koeficijant isplate 1. Da tada penzije nisu umanjivane za tih 50 odsto i da su pratile trend godišnjeg rasta od 3 odsto, danas bi u Republici Srpskoj govorili o prosječnoj penziji od oko 450 KM ili 55 odsto prosječne plate", ističe direktor Fonda PIO Mladen Milić.

 

U posljednjih pet godina penzije su povećavane osam puta, pa gledano u procentima, ono iznosi oko 20 odsto. Od početka 2016. godine Fond PIO posluje na trezorskom principu što je, kako kažu, osiguralo redovnost u isplati. Sada se 82 odsto sredstava za penzije povlači iz doprinosa, a ostatak iz budžeta Srpske.

 

"Ovdje je prisutna ekonomičnost korištenja sredstava. Niko nikoga ne zakida. Neki kažu da je penzijski sistem uništen, ali mislim da je ostao isti. Јedino isplata ide sa zajedničkog računa, sa svih sredstava koje ima Republika, a ne sa posebnih računa koje je imao Fond", dodaje Rakulj.

 

U Fondu PIO ističu da od kada postoji Republika Srpska, procenat koji se obezbjeđuje iz direktnih doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja najveći je do sada i iznosi 82% svih sredstava potrebnih za isplatu penzija koji se obezbjeđiju direktno iz doprinosa. U drugim zemljama u okruženju, ističu, to je daleko niže.

 

Vlada Srpske penzionerima koji imaju minimalna mjesečna primanja, već uz avgustovsku penziju isplatiće i jednokratnu pomoć od 200 maraka. S obzirom na najavljeno povećanje plata u javnom i privatnom sektoru, penzioneri se nadaju novom povećanju po redovnom usklađivanju već početkom sljedeće godine.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.