četvrtak, 25 oktobar 2018 20:22

Održana radionica na Medicinskom fakultetu

Napisano

Radionica "Nanomodifikovani polimerni kompoziti - implementacija naučnih saznanja u realnu praksu",održana je 22. oktobra 2018. u prostorijama Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Organizator radionice je Medicinski fakultet, a radionica predstavlja dio aktivnosti međunarodnog EUREKA projekta „Production of multifunctional Au nanoparticles and development of appropriate characterization techniques (PRO-NANO)“.

 

Radionica je okupila brojne istraživače i studente sa Univerziteta u Banjoj Luci, Medicinskog fakulteta, Prirodno matematičkog fakulteta, Tehnološkog fakulteta i brojnih drugih istraživačkih institucija koje se bave tematikom radionice, kao i privrednike koji imaju interes u tehnološkom unapređenju svoje proizvodnje kroz rezultate istraživanja naučnog sektora.

 

Zahvaljujući podršci Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, bili su u mogućnosti da održe ovu radionicu i da obezbijede dolazak eminentnog predavača Miroslav Huskić, National Institute for Chemistry, Laboratory for polymer chemistry and technology, Ljubljana, Slovenia, koji je održao predavanje "Polimerni nanokompoziti sa metalnim nanočesticama - savremena naučna saznanja".

 

On je prisutnima prenio najnovija saznanja, kao i aktuelne pravce razvoja polimernih kompozita modifikovanih nanočesticama zlata i drugim vrstama nanočestica metala, sa fokusom na primjenu ovih novosintetisanih polimera u polju stomatologije, medicine, kao i brojnih industrijskih grana.

 

Nakon predavanja je uslijedila bogata diskusija iz koje su proizašle nove ideje za dalju saradnju i potencijalne pravce uvezivanja naučnog i industrijskog sektora kroz inovativna istraživanja usmjerena ka unapređenju tehnološkog razvoja privrednih subjekata kroz osmišljavanje novih materijala i tehnoloških procesa proizvodnje.

 

U narednim mjesecima se planiraju nove radionice i savjetovanja sa eminentnm stručnjacima iz zemlje i inostranstva, čija predavanja će pratiti razvoj međunarodnog EUREKA projekta „Production of multifunctional Au nanoparticles and development of appropriate characterization techniques (PRO-NANO)“, a koji je podržan od strane Evropske unije.

 

Ovaj projekat je finansiran od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i sufinansiran od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

 

 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.