četvrtak, 22 februar 2018 16:22

Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Objavljena preliminarna rang-lista stipendista

Napisano

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas preliminarnu rang-listu stipendista, prema kojoj će biti dodijeljene 984 stipendije studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli 720 stipendija.

Studentima na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz bidžeta dodijeljeno je 595 stipendija na prvom ciklusu studija, 70 stipendija na drugom ciklusu i 13 stipendija na trećem ciklusu studija. Studentima na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljene su 42 stipendije na prvom ciklusu studija.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se ostalim studentima prvog ciklusa studija dodijeli 236 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske prvog ciklusa studija 19 stipendija i studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, devet stipendija. Radu Komisije za dodjelu stipendija prisustvovao je i predstavnik studenata.

Stipendija iznosi 2000 maraka po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata.

Prigovor na preliminarnu rang-listu stipendista studenti mogu dostaviti u roku od osam dana od dana objavljivanja tj. do 2. marta ove godine.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture i ispunjavaju uslove konkursa a dodijeljena im je stipendija iz drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste. Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture, potrebno je da dostavi uvjerenje, rješenje ili potvrdu od drugog izvora stipendiranja (opštine) da se odriče te stipendije. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture i ispunjavaju uslove konkursa a dodijeljena im je stipendija Fondacije „Dr Milan Jelić“, izuzeti su iz razmatranja jer je iznos stipendije Fondacije veći.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2018. godinu prijavilo se 1.559 studenata. Uslove konkursa nisu ispunila 224 studenta, dok je 351 student ispunio uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Preliminarna rang-lista stipendista dostupna je na internet prezentaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS. ​


(BL PORTAL)


 

Ostavi komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BL PORTAL-a.
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i "BL PORTAL" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. BL PORTAL zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.