Agenti FBI pretresli Trampovu vilu: Bivši predsjednik SAD-a nije prećutao

11.08.2022. | 19:56

Federalni istražitelji pretražili su kuću Donalda Trampa Mar-a-Lago u Palm Biču nakon što im je doušnik rekao da bivši predsjednik SAD čuva povjerljive zapise u svom privatnom klubu, piše Volstrit džurnal.

Pretres u ponedjeljak je navodno uslijedio dva mjeseca nakon što su zvaničnici saveznih organa za sprovođenje zakona došli u Mar-a-Lago da razgovaraju o kutijama vladinih dokumenata koji su tamo bili uskladišteni.

Federalne vlasti su pretresle Trampovu prostranu rezidenciju na jugu Floride nakon što su dobili nalog za traženje povjerljivih dokumenata i zapisa Bijele kuće za koje je američko ministarstvo pravde mislilo da ih je Tramp čuvao nezakonito, izjavila su dva izvora za Gardijan.

Izvori su rekli da su zvaničnici ministarstva pravde postali zabrinuti da se ovi zapisi drže ilegalno u Mar-a-Lagu nakon nedavnih razgovora vladinih advokata sa Trampovim pravnim timom, prenosi Blic.

Pretres rezidencije bivšeg predsjednika označio je vrhunac borbe između Trampa i njegovog otvorenog prezira prema Zakonu o predsedničkoj evidenciji iz 1978. koji nalaže čuvanje zvaničnih podataka i stranaka zaduženih da poštuju taj zakon.

Izvještaj Žurnala bilježi diskusije između zvaničnika ministarstva pravde i Trampovih advokata o ovim zapisima. 3. juna, visoki zvaničnik ministarstva pravde i tri agenta FBI došli su u Trampovu kuću u Mar-a-Lagu “da razgovaraju o kutijama sa državnim dokumentima koji se nalaze u podrumskoj prostoriji za skladištenje zajedno sa odijelima, džemperima i cipelama za golf”.

“Cijenim posao koji radite”

Činilo se da Tramp i njegov tim nisu bili svjesni moguće težine situacije tokom ovog sastanka, navodi list. Bivši predsjednik je ušao na sastanak 3. juna u Mar-a-Lagu i rukovao se sa istražiteljima – piše Žurnal.

“Cijenim posao koji radite… javite sve što vam treba”, prenio je izvor Trampove riječi.

FBI je poslao pismo nekoliko dana kasnije tražeći da se na vrata skladišta stavi sigurnija brava.

Međutim, u narednim nedjeljama, neko upoznat sa sačuvanim papirima rekao je istražiteljima da u privatnom klubu možda ima još povjerljivih dokumenata.

“Potencijalno prisustvo ovih zapisa usledilo je nakon što je Nacionalni arhiv uklonio 15 kutija ranije ove godine. Zvaničnici u ministarstvu pravde bili su skeptični da je Trampov tim bio otvoren u vezi sa zapisima koji su još uvijek bili u njegovoj kući”, rekao je izvor.

Istraga zbog upada demonstranata u Kongres

Američki mediji javljaju da je pretraga povezana sa dokumentima koje je Tramp možda odnio u Mar-a-Lago kada je napustio Bijelu kuću, iako zakon nalaže da predsjednik po prestanku mandata sve papire mora da preda Nacionalnom arhivu.

Protiv bivšeg predsjednika SAD vode se istrage u vezi sa upadom demonstranata u zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021.

Trampova pravna zastupnica Kristina Bob rekla je za NBC da su neki papiri zapljenjeni tokom pretresa.

Policijski pretres dešava se u vrijeme kada je Tramp najavio da će se možda kandidovati na predsjedničkim izborima 2024.

Oznake: Donald Tramp