Veliki događaj: “Trka ‘Beograd-Banjaluka’ – prilika da se učvrste veze Srpske i Srbije”

20.04.2021. | 14:48

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je danas da je biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” prilika da se pokaže da veze između Srpske i Srbije, kao i Beograda i Banjaluke, treba da budu još čvršće i snažnije.

“Ova trka je na neki način prilika da oživimo sport koji je prilično utihnuo usljed svih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona, ali i da budemo dobri domaćini”, rekla je Davidovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je 15. međunarodna trka “Beograd – Banjaluka” veliki sportski događaj, koji se i ove godine organizuje u izuzetno teškim i složenim okolnostima, te je tim povodom čestitala organizatorima na dobro obavljenom poslu.

“Od samo početka Vlada Srpske i resorno ministarstvo snažno stoje uz ovu trku kako finansijski tako i organizaciono, a tako će biti i ove godine”, rekla je Davidovićeva. Ona je zahvalila gradu Beogradu što je omogućio sportistima da se vakcinišu protiv virusa korona.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je ova trka dokaz da je sport ujedinio sve – sportiste, političare, lokalne i republičke instutucije, te gradove.

“Čim nešto traje 15 godina znači da ima vrijednost te da zaslužuje svu podršku”, rekao je Stanivuković i dodao da sport zbližava ljude što je i cilj ovog događaja. On je naglasio da ni pandemija virusa korona nije zaustavila ovu sportsku manifestaciju, koja pomaže da Banjaluka i svaki grad u Srpskoj živi.

Direktor trke Vladimir Kuvalja rekao je da je i prošle godine, i pored problema u vezi sa pandemijom virusa korona ova trka bila organizovana na veoma visokom nivou, te je izrazio nadu da će tako biti i ove godine. On je naveo da su preduzete sve epidemiološke, ali i bezbjednosne mjere. Kuvalja kaže da će u trci učestvovati 25 ekipa sa 175 takmičara iz 30 zemalja. On je dodao da su u organozaciji imali veliku podršku gradova kroz koje će biciklisti prolaziti, te resornih ministarstava Srbije i Spske i “Banjalučke pivare”.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je ovaj grad, koji je domaćin četvrte etape, spreman za sportski događaj, istakavši da je na prvi poziv organizaora odlučio da učestvuje u manifestaciji.

“Dio smo tog karavana i ponosni smo što pristupamo tako važnom takmičenju. U gradu je sve spremno i željno čekamo takmičare”, rekao je Pavlović, te je dodao da je Prijedor grad koji voli i poštuje sportiste.

Šef Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Gradiška Ivan Radenović rekao je da gradska uprava konstantno ulaže u razvoj sporta, te da na teritoriji ove lokalne zajednice djeluje više od 80 sportskih organizacija. On je rekao da je Gradskoj upravi i građanima Gradiške zadovoljstvo što učestvuju u događaju koji povezuje Srbiju i Srpsku, a istovremeno promoviše sport, te turizam lokalnih zajednica.

Prva etapa na 15. međunarodnoj trci “Beograd – Banjaluka” voziće se 22. aprila iz Beograda do Šapca, gdje će se istog dana, prolaskom biciklista kroz cilj, obilježiti i dan grada Šapca.

Druga etapa vozi se 23. aprila iz Obrenovca do Bijeljine. Trećeg trkačkog dana, karavan startuje iz Bijeljine, a cilj je 24. aprila u Vlasenici.

Poslednjeg dana trke, 25. aprila predviđena je kružna vožnja centrom Banjaluke, gdje će biti i završena jedna od najznačajnijih sportskih manifestacija u ovom dijelu Evrope.