Završen sastanak Johanesa Hana s bh. liderima: Nije potpisana zajednička izjava

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) stigao je danas u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH te rukovodstvom Vijeća ministara, Han se sastao s liderima i predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH.

Sastanak se održao u zgradi Delegacije EU.

Od predsjednika stranaka prisustvovali su lider SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, lider PDA Mirsad Kukić, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, Predrag Kojović (Naša Stranka) i Elmedin Konaković (Narod i pravda).

Među učesnicima sastanka su i Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a. Takođe, u zgradi Delegacije EU su viđeni i Zoran Tegeltija iz SNSD-a i inače kandidat te stranke za mandatara za sastav Vijeća ministara, kao i Lidija Bradara iz HDZ-a BiH.

Iz PDP-a je prisutan bio Nenad Vuković, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske te Petar Đokić iz Socijalističke partije.

Novinarima se prvi obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao da je bilo zanimljivo sjediti među toliko predstavnika stranaka.

– Zanimljivo je bilo sjediti među 19 predsjednika parlamentarnih stranaka, bila je to mala BiH. Papir nažalost danas nismo potpisali. SDA je bila spremna da ga potpiše. Za neke je bio nedovoljno precizan, za neke ima bespotrebne i neprihvatljive formulacije. Svi su prihvatili da je dobra baza, ali da mora biti sveobuhvatniji i precizniji – kazao je Izetbegović.

On je istakao da je razgovarano je o Bloku 7.

– Han nas je upozorio da će BiH morati izdvajati milijardu maraka EU zbog zagađenja. Zamolio sam ga, a ostali su se složili, da EU ima jedan elastičniji pristup. Nije problem koliko spalite uglja, već koliko stvorite ekološkog problema. Naprimjer u Banovićima treba biti termo blok bez dimnjaka – rekao je Izetbegović.

Na pitanje o formiranju vlasti na državnom nivou lider SDA je kazao da se svi slažu kako ne treba ucjenjivati, a onda entitetski nivo kaže kako BiH neće nastaviti NATO putem.

Istakao je da se nada da će ubrzo biti formirana vlast na državnom nivou.

– Treba se kretati ka članstvu u NATO-u o čemu ćemo odlučivati. Za mene je legitimno da entitetski nivo, odnosno Skupština RS-a, predloži vojnu neutralnost BiH i da to bude razmotreno na nadležnim nivoima – rekao je lider SDA.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, kazao je da najavljena zajednička izjava danas nije potpisana i poručio da “nije korektno odgovornost dijeliti na poziciju i opoziciju”.

– Vrlo jasno smo rekli da sve ono što je evropski put i NATO put BiH da će imati našu podršku. Ispada da smo sami sebi smiješni da potpišemo nešto što nećemo da realizujemo – kazao je Nikšić.

Nikšić kaže da je Blok 7 pitanje energetske stabilnost.

Lider Socijalističke partije RS Petar Đokić kazao je da je najvažniji ekonomski razvoj, ali da postoji mnogo pitanja oko kojih se može postići dogovor.

– Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi po najvišim evropskim standardima – kazao je Đokić.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković kazao je da se govorilo o opštim principima.

– Mi smo govorili o novom Vijeću ministara. Nedopustivo je da Vijeće ministara radi u tehničkom mandatu i zahtijevamo da se što prije formira novo kako bi se krenulo sa rješavanjem problema – rekao je Vidaković nakon sastanka.

Lider SDS-a Vukota Govedarica kaže da su stranke dobile izjavu koju su razmotrili, jer ima određenih primjedbi koje se trebaju usuglasiti.

On je istakao da je potrebno mijenjati koncept borbe protiv korupcije kao i da zagovara depolitizaciju javnih preduzeća.

– Vjerujem da možemo doći do jedinstvenog dokumenta koji može unaprijediti ekonomsku situaciju – izjavio je Govedarica.

Na sastanku su bili i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, i Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

Memić je nakon sastanka kazao da je Han upoznat s oba slučaja i sa, kako je rekao, korupcijom u bh. pravosuđu.

– Mi smo tražili i doći će nezavisni istražitelji iz Evrope d avrše sitragu. To je dogovreno, uskoro stižu i počinju raditi – istakao je Memić.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: