Vilić: Pripadnici MUP-a RS ne mogu biti eksterno premješteni u Direkciju

Policijski službenici MUP-a RS ne mogu biti eksterno premješteni u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) koja je jedina nadležna za zaštitu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, potvrdio je za Klix.ba direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Direktor Policije RS-a Darko Ćulum danas je najavio da će u budućnosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika čuvati pripadnici MUP-a RS i da je ostalo još samo da bude riješen njihov profesionalni status.

Јedna od mogućnosti je da, u skladu sa zakonom kojim se reguliše pitanje osiguranja štićenih ličnosti, naši službenici dobiju ingerencije da preuzmu i osiguravaju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda”, rekao je Ćulum.

On je dodao da je druga mogućnost da bude napravljen eksterni premještaj, odnosno da pripadnici MUP-a RS koji osiguravaju Dodika privremeno pređu, za vrijeme trajanja osiguranja, u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

Međutim, ovu informaciju demantuje izjava direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića koji je za Klix.ba rekao da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prošle sedmice održala radni sastanak sa službenicima MUP-a RS, kako bi se finalizirao dogovor vezan za preuzimanje osiguranja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno dogovorili tehnički detalji fizičke i tehničke zaštite po mjestu prebivališta, mjestu rada i kretanja.

 

“Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik s nivoa kantona ili entiteta bude eksterno premješten na državni nivo. Eksterni premještaj omogućen je samo policijskim službenicima na državnom nivou i odnosi se na tri policijske agencije i to Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnu policiju BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH”, kazao je Vilić.

 

On ističe da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH jedina policijska agencija u BiH koja je nadležna za zaštitu ličnosti na državnom nivou.

 

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u skladu s tim dogovora tehničke detalje za preuzimanje zaštite izabranih dužnosnika, što podrazumijeva i članove Predsjedništva BiH”, zaključio je Vilić.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *