VIDEO – Dodik u Briselu: U BiH postoji konsenzus o evropskom putu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u posjeti institucijama Evropske unije u Briselu gdje se sastao sa evropskim zvaničnicima i uručio evropskom komesaru za proširenje Јohanesu Hanu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Nakon uručenja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika, uslijedio je sastanak Dodika i Hana u četiri oka, te zajednička konferencija za novinare.

Dodik je zahvalio Hanu i Mogerinijevoj, rekavši da odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika približavaju onome u čemu u BiH postoji konsenzus, a to je članstvo u EU. Dodik je naveo da su odgovori usaglašeni kroz mehanizam koordinacije i izrazio zadovoljstvo što je taj proces uspješno okončan.

– Odgovore na Upitnik usaglasili smo na svim nivoima i veoma sam zadovljan što smo uspjeli. Obećali smo do kraja februara da ćemo to uraditi, i nekoliko dana poslije toga roka, tu smo. Nismo dali odgovore na sva pitanja, ali i to je na neki način odgovor koji dolazi iz BiH – rekao je on.

Dodik je izrazio uvjerenje da će sadašnji sastav Evropske komisije dati mišljenje koje će BiH približititi kandidatskom statusu.

– BiH je pred izazovima da formira novu vlast, a očekivanja od strane Evropske komisije su opravdana – poručio je Dodik.

On je naveo da je BiH neopravdano zastala na pitanju pridruživanja Sporazumu o romingu, ali da će i te poteškoće biti prevaziđene.

– Imaćemo povoljniji roming sa zemljama EU, sve dok ga konačno ne ukinemo, što i jeste cilj – poručio je on.

Han je rekao da je u BiH potrebno što prije formirati organe vlasti radi nastavka procesa reformi i da je greška vjerovati da nema nikakvog posla od uručivanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije do objavljivanja njenog mišljenja.

Dodao je da je “važno da se ispune očekivanja i da se bude realan”.

– Sve što je do sada urađeno, išlo je po planu i mislim da su očekivanja opravdana – istakao je on.

Han je podsjetio da je ovo druga posjeta Dodika Briselu, u vrlo kratkom periodu i najavio da će krajem mjeseca posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Odgovaranje na dodatna pitanja Evropske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Evropska komisija dati detaljnu analizu stanja u zemlji i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa sa EU.

Uručenju odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika prethodio je sastanak Dodika sa Hanom i visokom predstavnicom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: