Valentin Incko čestitao Republici Srpskoj na brzom formiranju vlasti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da su centralne teme dvodnevnog sastanka Savjeta za sprovođenje mira bile opšti izbori u BiH, sprovođenje izbornih rezultata i uspostavljanje vlasti, te konstatovao da konstituisanje vlasti u Republici Srpskoj teče mnogo brže nego u Federaciji BiH.

Incko je zbog toga čestitao vlastima u Republici Srpskoj.On je na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a, ponovio stav ovog tijela da se, nažalost, i nakon izbora politička situacija u vezi sa sprovođenjem izbornih rezultata ponovo komplikuje i da je “izostala je fundamentalna promjena vlasti”.

– BiH mora napraviti hitne korake u izmjene izbornog sistema i vratiti inetegritet izbornom procesu – napomenuo je Incko.

On je naglasio da se ruska delegacija u PIK-u zbog određenih neslaganja ni ovaj put nije pridružila zajedničkom kominikeu.

– Ruska Federacija ostaje naš aktivan i veoma ozbiljan član u svim diskusijama, a o detaljima neslaganja pitajte ruskog ambasadora – rekao je Incko.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o upotrebi bonskih ovlašćenja, Incko je rekao da je vrijeme Pedija Ešdauna prošlo i da nema potrebe da visoki predstavnik nameće bilo kakva rješenja.

Incko je rekao da institucije BiH moraju biti mnogo odgovornije za brži put BiH ka EU.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *