Unošenje zastave Srpske u Predsjedništvo BiH nije zabranjeno

Zakon o zastavi BiH ne uređuje pitanje unošenja zastave Republike Srpske u Predsjedništvo BiH, pa proizilazi da je dozvoljeno sve što nije izričito zabranjeno, izjavio je ombudsman za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović.

– I Zakon o zastavi Republike Srpske, odnosno o amblemu ne uređuje ovo pitanje. Onda dolazite do toga da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno – rekao je Mitrović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Na pitanje novinara da li je unošenje zastave Republike Srpske u Predsjedništvo BiH kršenje Zakona o zastavi BiH i da li predstavlja krivično djelo, Mitrović je rekao da Ombudsman BiH nema evidentiran taj predmet, niti se bavi tim pitanjem.

– Amblemi zaslužuju pažnju i mnogo govore o narodima na ovim prostorima. Oni treba da imaju primjereno mjesto, a ne da budu kamen spoticanja – kaže Mitrović i ističe da pitanje amblema, zastava i drugih zvaničnih simbola, treba urediti sistemski pravnim aktima.

Mitrović je novinarima predstavio specijalni izvještaj Ombudsmana BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti zvaničnih obilježja u BiH u kojem se sva zakonodavna tijela u BiH pozivaju da prilikom kreiranja i usvajanja ovih simbola obezbijede punu nacionalnu ravnopravnost i najviše standarde ljudskih prava i sloboda konstitutivnih naroda i ostalih građana.
On je rekao da je ovo potrebno uraditi u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom, a prije svega načelima Povelje UN, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i Dejtonskim sporazumom.

Mitrović je rekao da su u izvještaju prezentovane dvije važne odluke Ustavnog suda BiH od 31. marta 2006. godine, koje se odnose na entitete.

– Jedna odluka odnosi se na Federaciju BiH (FBiH), odnosno da li je Zakon o grbu i zastavi tog entiteta u skladu sa članom 2/4 Ustava BiH. Ovom odlukom Ustavnog suda BiH, naloženo je FBiH da u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke usaglasi član 1 i 2 Zakona o grbu i zastavi FBiH sa Ustavom BiH. Ova odluka, nažalost, nije do danas realizovana – istakao je Mitrović.

On je rekao da se druga odluka Ustavnog suda BiH odnosi na to da je utvrđeno da članovi 2 i 3 Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske nisu u skladu sa članom 2/4 Ustava BiH.

– U Specijalnom izvještaju konstatovali smo da je Narodna skupština Republike Srpske, postupajući po navedenoj odluci Ustavnog suda BiH 2007. godine donijela Zakon o amblemu Republike Srpske, kojim se propisuje da se amblem može koristiti umjesto grba Republike Srpske – kaže Mitrović.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *