SDS i PDP: Vlast ili opozicija na nivou BiH

Branislav Borenović ne bi u Savjet ministara, ali PDP bi možda mogao u vlast u Sarajevu. SDS nije izričito rekao “ne” ministarskom mjestu, a nije ni učešću u vlasti. Sedam dana ostalo je opoziciji iz Republike Srpske da donese odluku. SDS-ovci sumiraju utiske. Ne znaju još na koju će stranu, ali znaju, kažu, kako bi se trebalo ponašati Sarajevu.

“Mislimo i mi da je možda zajedničkim snagama neke naše principe i zahtjeve prema Republici Srpskoj odnosno prema opstanku Republike Srpske možemo zajednički uraditi. Što se tiče učešća u vlasti, mislim da je to više tehničko pitanje, ko će biti, organi stranke će odlučiti”, kaže Mićo Mićić, potpredsjednik SDS-a.

SNSD svoje pozive, ali i ponudu opoziciji objašnjava potrebom stvaranja srpskog “patriotskog bloka” u Sarajevu i najboljim načinom da se zaštite interesi građana. Bez obzira na to kakva će odluka doći iz SDS-a i PDP-a, smatraju da je krenulo u dobrom pravcu, “pao” je dogovor da će stranke iz Republike Srpske ubuduće sarađivati.

“Mi smo sve vrijeme insistirali na tome, čak i onog trenutka kad je bilo evidentno da smo mi ubjedljivi pobjednici opštih izbora u Republici Srpskoj, mi smo i tada pozivali ljude iz opozicije, da nema potrebe da pravimo blokove, da kopamo rovove između nas, već da treba da sjednemo za jedan sto, da postignemo jedan, što je moguće jedinstveniji glas Republike Srpske, kako bi svi interesi bili na jedan što je jedinstvenije mogući način zaštićeni”, kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

SNSD-ovi koalicioni partneri uglavnom su ćutali dok se “krčkala” priča o zajedničkim sastancima sa opozicijom. Lider DNS-a Marko Pavić, tvrdi da nema ništa protiv, a slično kažu i predsjednici Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije. Iz DEMOSA poručuju da je jasno ko ima kapacitet da formira vlast, i da SNSD-u opozicija iz Republike Srpske zbog toga nije neophodna.

“Jučerašnji sastanak je još jedan pokušaj da se ukrupni politička scena i na nivou BiH i da Republika Srpska gore ima jedan glas što bi svakako bilo dobro za stabilnost političkih prilika i u BiH i u RS”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a.

Analitičari kažu, velika srpska koalicija ne može da bude loša opcija. Pitanje je samo može li da opstane.

“Moj osjećaj je da je moguće iznenađenje, odnosno da će stranke opozicije prihvcatiti mogućnost učešća u vlasti iz prostog razloga što se kod nas u praksi dosad pokazalo da ukoliko neka stranka bar na jednom nivou, nema nekakvu polugu i vlast, da jako teško održava članstvo i da servisira partiju kao takvu”, kaže Danijel Simić, osnivač portala Frontal.rs.

Lideri dvije partije odluke će dostaviti nakon sjednica stranačkih organa, početkom naredne sedmice.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: