Sa ruskim Gaspromom dogovorena gasifikacija Srpske – Dodik: Ovo je jedan od najvažnijih sastanaka

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović na sastanku sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom dogovorili su da u Srpsku bude doveden gas.

Na ovom sastanku je naglašeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne ove jeseni.

Dodik je za RTRS rekao da je ovo bio jedan od najvažnijih sastanaka o okviru posjete Sankt Peterburgu.

– Cilj je da obezbijedimo saglasnost Gasproma na najvišem nivou u formi generalnog direktora Alekseja Milera za podršku gasifikaciji Republike Srpske i rješavanju i stvaranju boljih potencijala za snabdijevanje BiH gasom – istakao je on.

Dodik je napomenuo da je i ranije razgovarano na temu Јužnog toka.

– Imali smo određen nivo dogovora koji je podrazumijevao izradu čitavog idejnog projekta, dakle snimljena je potreba Republike Srpske i to je sve zaustavljeno onog trenutka stala priča o Јužnom toku. I to se sada rehabilituje – poručio je Dodik. Dodao je da to podrazumijeva gasovod, primarni, koji bi išao od Bijeljine preko Drine pa sve do Banjaluke, Prijedora i drugih gradova.

– Gasovod koji bi se gradio bio bi finansiran od strane Gasproma uz naše učešće onoliko koliko mi možemo. Dakle bilo bi obezbijeđeno finasirađe negdje oko 300 miliona evra – pojasnio je Dodik.

Dodika i Cvijanovićevu u sjedištu ruske kompanije u Sankt Peterburgu primio predsjednik UO Gasproma Aleksej Miler.

Ovaj projekat bi bio realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.

Dodik je ranije najavio da će sa predstavnicima Gasproma, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i izgradnji gasne termoelektrane.

Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su u Kancelariji Srpske u Sankt Peterburgu sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duškom Perovićem o sradu ove kancelarije i saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske. Zvaničnici Srpske učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine bilježi rekordnu posjećenost – više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup.

Na završnom danu Foruma održava se i poslovni dijalog predstavnika Evroazijskog ekonomskog saveza i Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Rusije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Јapana.

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je “Mapa puta” – aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva imali su brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Cvijanovićeva je prvog dana učestvovala i na panelu pod nazivom “Јednake mogućnosti u digitalnom dobu”.

 

Izvor:(RTRS)



Ostavite komentar: