Republika Srpska još traga za 1.660 nestalih vojnika i civila

U Banjaluci je obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja odata je počast za 23.184 poginula borca Vojske Republike Srpske. I ove godine porodice nestalih, ali i zvaničnici nezadovoljni su radom Instituta za nestala lica BiH.

24 godine nakon rata Republika Srpska traga za 1.660 nestalih civila i vojnika. Dio tog broja je i suprug Smilje Vein. Kako vrijeme prolazi kaže, sve više gubi nadu da će njen suprug koji je nestao na bihaćkom ratištu 1992. godine ikada biti pronađen.

– Ne znam da će to ikada se pronaći. Od tada je prošlo skoro 30 godina, a nemamo nikakve pomake, niti koga interesuje, niti se ko zalaže da se to pitanje riješi. Ne radi se dovoljno pravo da vam kažem. Јa sam išla na par mjesta, imamo nekih saznanja, neće ljudi ni da saslušaju – tvrdi Smilja Vein.

I pitanje nestalih u BiH već odavno je prije svega političko. Zvaničnici Republike Srpske Institut za nestala lica BiH optužuju za selektivan pristup procesu identifikacije i traženja nestalih.

– To govori i činjenica da 2009. godine od 1.207 identifikovanih samo 22 su bila srpske nacionalnosti. 2007. godine identifikovano je 11, a 2008. godine još 10 i ako nastave ovom dinamikom za 160 godina se ne može identifikovati 1.660 lica – istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Da je od formiranja Instituta proces identifikacije značajno usporen, govori i podatak da je od 2008. do danas identifikovano 384 lica srpske nacionalnosti, dok je do 2008. godišnje u prosjeku identifikovano 345 lica.

– Mislim da moramo pokrenuti pitanje da se nadležnost vrati na nivo entiteta. Mislim da bi i svima bilo najbolje da to bude na nivou entiteta, da ne bi imali ovu vrstu tenzija – istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

U temelje Republike Srpske život su utkala 23.184 borca Vojske Republike Srpske i MUP-a i 6.313 civila. Od ukupnog broja nestalih civila i vojnika u spomen-kosturnicama Republike Srpske nalaze se posmrtni ostaci 649 neidentifikovanih lica.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: